Tecs Creative Commons License 2006.03.15 0 0 944

"Aludj rá egyet szerintem."

Megtörtént.

Az olasz tányérmosó példája nem jó, neki tényleg a gyenge forint miatt érte meg idejönni. Ugyanakkor a rubel a dollárhoz képest fel volt értékelve, az 1 rubel = 1 dollárra még jól emlékszem, így váltották a dollárt a Szovjetunióban - ha volt hülye, aki ennyiért eladta a dollárját. Rémlik, mintha külön középárfolyamuk lett volna a devizáknak és külön a valutaváltásnak - de nem emlékszem már pontosan.

Ami a forint alul- vagy felülértékeltségét illeti: a kétféle GDP-szám közül a vásárlóerő-paritáson mért GDP nagyobb összege valóban arra utal, mintha a forint alulértékelt volna -- végül én is erre a következtetésre jutottam. Azonban ez a kép nagyon csalóka, a következők miatt. A magyar GDP a valós helyzethez képest alacsonyabb értéket mutat! Ebben az országban az áruk és szolgáltatások jelentős része számla nélkül értékesül. A GDP-ben nincs benne az orvosi hálapénz, az építkezések egy része és a lakásfelújítások, a márkaszervizeken kívüli autójavítások, a csempészett cigaretta forgalma, és sokáig lehetne sorolni. Ezek a tételek a nominális GDP-összeget jelentősen emelnék és egyúttal a kosár árszintjét is megemelnék. Ezek után még az is kijöhet, hogy a PPP-típusú GDP értéke közelít a hivatalos árfolyamon számolt GDP-hez -- ami viszont szerintem a forint felülértékeltségére utalna.

Előzmény: Első Polgár (937)