:))
Nem erzem maceralasnak, ne aggodj! :))
OFF
Be akartam rakni a kepet Will-rol, de rajottem, hogy a multkori akcio miatt egyelore valahol a rendszergazda gepen pihen...
ON
Monte Isola...hjjjjjjjjjjjjajjjjjh *naaaaaaaaagy sohaj* - eppen most kaptam levelet az olasz "csaladomtol", akikkel Monte Isola-n voltam! :))
- Eloszor is, termeszetesen Centrale FS
(Javaslom, vegyetek meg a jegyet akkor, amikor a repterrol legeloszor odaertek, mert mindig nagy sorok vannak - bar, a Centrale van olyan szep, hogy erdemes csak ugy ellatogatni es megnezni)
- Vegyetek jegyet Brescia-ig
- Brescia-ban a jegyet Sulzano-ig vegyetek
A Brescia-i atszallas nem tul maceras, de erdemes figyelni, es kerdezni, mert nem minden egyertelmu!
Es arra is keszuljetek, hogy Brescia-ban is eleg rendes sorok allnak a penztaraknal.
Nem tudom, mennyire beszeltek olaszul, de az ilyen alapveto mondatokat, hogy "Hol a vasutallomas?", "Hol a kikoto?" "Hol vannak a penztarak?" jo,ha tudtok.
Szoval, a vonat Sulzanoba egy minivonat, amin altalaban nincs kalauz. Vagy van. Attol fugg... :)) Mindegy, a lenyeg, hogy a jegyeket a Brescia-Sulzano (illetve a Brescia-Milano) viszonylaton nem ugy kell ervenyesiteni, mint itthon, hanem az aluljarokban meg itt-ott kis jegykezelo automatak vannak, olyanok, mint amibe Pesten a metrozas elott beledugjuk a jegyet, azokban kell a jegyet kezeltetni, es magadnal tartani, es ha jon a kalauz, neki odaadni.
Erdemes a jegyet oda-vissza megvenni, mert en ugyan tudom, hol kell jegyet venni Sulzanoban, de erosen ketlem, hogy el is tudom magyarazni! :)))
-Sulzano: ahogy leszallsz a vonatrol, csak egy iranyba tudsz elindulni, mert a masik iranyban kerites van! :))
Lemesz a lepcson, es atmesz az uttesten, mar meg is latod a kikotot. El sem lehet teveszteni, mert a lepcsovel szemben van!
A kikotohoz tovabbi lepcsok vezetnek, de nem hosszu! :)
Jegyet a kis bodeban kell venni.
Javaslom, hogy Pesciera-ba menjetek, mert oda nagyjabol minden fel oraban megy ugynevezett battello, mig a tobbi helyre nem olyan gyakran. A pontos menetrendet en sem tudom, mert a sziget holnalpjan meg a tavalyi orario van fenn, de a kis bodenal tudsz elvenni menetrendet, ami kis prospektus is egyben.
Tovabba letezik to-tura is, ami azt jelenti, hogy battelloval korbevisznek a sziget korul. Nagyon szep!
Ha ezt valasztjatok vagy nem Pescieraba mentek, hanem pl Sivianoba, mindenkeppen kerjetek meg a hajo szemelyzetet, hogy mutassak meg a Villa Ferrata-t. Egyreszt, mert a templom utan ez a sziget legnagyobb nevezetessege, meg a 16-17. szazadban epult, masreszt meg annak a csaladnak a tulajdonaban all, akiknel babysitteltem tavaly! Multkor mar raktam fel rola ket kepet, remelem, egy picit kivancsi is vagy ra! :))
-Pesciera: nem kell felni, hogy nem tudjatok, hol kell leszallni, mert a hajo szemelyzete folyamatosan tajekoztat, hogy hol vagytok.
Amikor leszalltok a hajorol, fogalmam sincs, merre kell elindulni! :))) :)))) Pesciera-ban mindossze egyszer voltam, de mivel az egesz sziget nagyon kicsi, nem lehet eltevedni! :))
Raadasul a turista informacio is Pesciera-ban van, ok tudnak segiteni.
Erdemes biciklit berelni, es azzal bejarni a szigetet. Gyalog is max hat ora az egesz, ugyhogy, megijedni nem kell! :))
Ha ugy van idotok, erdemes felmenni a templomba, Chiesa della Madonna della Ceriola a neve, es csodalatos kilatas nyilik rola az egesz tora. De azert szolok, en meg eletemben nem karomkodtam annyit, mint amikor oda mentunk, mert azt hittem, soha az eletben nem erunk oda!!! Grrrrrr! (Vagyis, csak karomkodtam volna, hiszen, az ember, ha eppen egy templomba megy, csak nem karomkodik ezerrel! :DD)
A templomhoz turistajelzesek vezetnek, elteveszteni sem lehet.
De ha nem mentek oda, akkor meg mindenkeppen a biciklit javaslom (ja amugy is). Kerjetek a turista informacioban terkepet, amin feltuntetik az utakat, ami alapjan korbe tudtok menni a szigeten...vagy improvizaljatok! :))
De a terkepek a buszmegallok oldalara is ki vannak festve (csak igy, magyarosan! :DD) Ha nem mentek fel e templomba, akkor ne menjetek be nagyon a sziget belsejebe, maradjatok a tohoz kozel (ok, azt nem lehet, mert az utak nincsenek olyan kozel, de gondolom, erted, mit mondok! :DDD
Erezzetek jol magatokat, es ne kessetek le a batellot visszafele! :)
Plusz, szerintem, ha a hotelban megkeritek Maria-t, o pontosan utananez az idopontoknak, menetrendeknek, mert nagyon kedves!
Es, latom, a tobbiek irtak a boseges reggelirol. Izeeeeeeee...a Hotel Losanna-ban az nem lesz, mert nincs sajat konyhaja a helynek! :((
Remelem, ezert nem fogtok utalni! :)))