Ráskai Lea Creative Commons License 2006.03.13 0 0 965

Kedves Besenyő Pista Bácsi,

igen, igazad van, csak valahogy ezt kényelmetlen ott és akkor megtenni. A nőgyógyászati vizsgálati helyzet egyike a világ legabszurdabb helyzeteinek, szerintem! Egy ilyen vizsgálat után az ember nem szívesen találkozik össze az utcán az orvosával, hiszen ő még tíz perce "ott" nézegette.

Egyébként most elgondolkodtam: az új orvosom tényleg elég értelmes és fiatal, szerintem megmondhatom neki, hogy ne kérdezősködjön. Idősebb férfiorvosok azonban nem tűrik, hogy a páciens ne válaszoljon a kérdésére.

Még otthon írtam ehhez kapcsolódóan egy hozzászólást, idevágom (remélem, nem lesz óriási betű belőle):

Visszatérve a nőgyógyászok kérdezősködésére, amire azt írta valaki, hogy ő a háziorvosával írat gyógyszert. Hát ez az én esetemben még rosszabb megoldás, mert a háziorvosom ugyanúgy rákérdez, hogy miért fogamzásgátlót akarok gyerek helyett, ráadásul két igencsak indiszkrét asszisztensnő előtt, akik, ha meghallják a válaszomat (bármi is legyen az), másnap már a fél város tudni fogja.

Sőt. Pár hete elmentem az ügyeletre, ahol aztán végképp nem ismertem az (idős) orvost. Gondoltam, ha már ott vagyok, íratok fogamzásgátlót is, hogy ezzel is letudjak egy kellemetlenséget. Én naiv. Az ismeretlen ügyeletes orvos UGYANÚGY elkezdett kérdezgetni. Kb. így játszódott le: "Hány gyereke van már?" "Nincs egy sem.". "És fogamzásgátlót akar? Gyerek mikor lesz? Hány éves maga?" Erre én valami olyasmit rebegtem, hogy nincs férjem, és ezért nem akarok még. A kikérdezés folytatódott, amely kérdésekre azért voltam kénytelen válaszolni, mert ha megtagadom a válaszadást, akkor nem írja fel, amit kérek, ez ugyanis szívesség, hiszen ez nem az ügyeletes orvos dolga. Persze nem mondtam igazat, mert ha igazat mondok, akkor ugyanúgy felbőszítettem volna, mint az ex-nőgyógyászomat. És természetesen a teljesen ismeretlen asszisztensnő is belepofázott  a beszélgetésbe, és ő is osztogatta a kéretlen tanácsokat. És ilyenkor tűrni kell, nem mondhatom, hogy "mi köze hozzá", mert akkor esetleg nem kapom meg a receptet. Hát ez van. 

Szóval egyik orvos sem különb ilyen szempontból, mint a másik, legalábbis mifelénk, sajnos.  

Ti miket válaszoltok az ilyen kérdésekre? Ezzel egyben visszakanyarodhatnánk az eredeti témához, és a topik-meghatározásban ez is szerepel (ki mit mond a "társadalom" felé...).

Előzmény: Bes'nyő Pista bácsi (964)