Vannak itt olyanok, akik messze jobban ott vannak a szeren, mint én, csak az idén nem igen irogatnak.
A paprika lassabban kel ki, de ha ráteszed a radiátorra, letakarod nejlon fóliával, hogy ne tudjon kiszáradni, akkor igencsak le tudod rövidíteni a kelési időt. Csak figyelni kell, mert amikor kel, le kell venni róla a fóliát, mert elnyúlik. Két hét alatt különben kikel minden beavatkozás nélkül is. Az erőspaprika szokott a leglassabban kikelni, gyakran 3 hét is kell neki.
Én ha ládába ültetek is, már a magokat egymástól 5-6 centire teszem, nem szoktam ritkítani, mert szép sorban kelnek ki. Megritkitod, vagy pohárba szétülteted, miután kikelt,még 2 szikleveles korában, akkor nem sinyli meg annyira. Azért Te ne félj, hogy nagyon megnőnek, mert már március közepe van, a kikelő palántáid alig több, mint egy hónaposak lesznek, mire kiülteted. Áprilisban már nappal kirakhatod a napra, nem nyúlik el nagyon.
A permetezés érdekes dolog. A talajt fertőtleníteni kell, amibe a magot elültetted, mert amikor már kezd tetszeni a palántáid, egyik napról a másikra kidölhet.(orthociddal, vagy ha van Zineb-ed, akkor azzal). És már nem tudsz újjat ültetni, mert késő lesz. Hiába geggyülted a palántákat heteken keresztűl.
Én meg szoktam permetezni kiültetés után hamarosan réz-oxid kloriddal, attól megerősödik a palánta, vastagabb lesz a levele, ellenállóbb lesz a betegségekkel szemben. A permetezés nem azt jelenti, hogy eszetlenül permetezünk, de ha enni szeretnénk a termésünkből egész nyáron, akkor elkerülhetetlen. Ha szellős helyre ülteted a paradicsomokat, akkor ritkábban kell permetezni, a paprika nem szereti a huzatos helyet. Lehetőleg mindig megelőző permetezést kell eszközölni, mert utólag már késő.
Én sem permetezek 3-nál többször nyaranta, csak ha szerencsém van, jókor csinálom. Uborkát gyakrabban szoktam.