Én valakinek arra a megjegyzésére szeretnék reagálni, hogy (csak nagyvonalakban kb.) mostanában egyre több ilyen "nemnormális nemszülős" nő van, bezzeg régebben nem így volt, akkor több nő szült.
Mivel mostanában sok olyan fórumot látok a nlc-n, ami arról szól hogy mennyire megbánták hogy szültek és milyen rossz is az anyaság, egy kis közvéleménykutatást végeztem a környezetemben, hogy arccal elmerik-e nekem mondani hogy ez igaz-e?
99%-os arányban azt mondták, hogy megbánták nagyjából, és visszakívánták hogy bár ne tették volna, és egyáltalán nem azt kapták mint amire számítottak és amire vártak.
Általában amiért vállalták a gyerek az midnenkinél a társadalmi,környezeti elvárás és kb. hogy mert mindenkinek van ez így szokás....
Ha ezen a vonalon gondolkodunk, és visszautalok arra amit mondtam, hogy manapság öntudatosabbak a nők, akkor ez is azzal függ össze.
Mert ma egy nő általában tanul, aztán dolgozik hogy ne rögtön menjen gyesre 0 munkaviszonnyal, közben telik az idő, tapasztalatokat szerez, már nem meggondolatlan csitri, és van ideje önvizsgálatot tartani, megnézni hogy mivel is jár ez és van LEHETŐSÉGE eldönteni hogy ő melyik csoporthoz tartozik. Neki tulajdonképpen ez tetszik-e, vagy nem. Ha tetszik akkor tudatosan vállal gyereket (még akkor is lehet hogy rájön hogy nem azt a lovat akarta) ha pedig úgy érzi, hogy neki más érdeklődése van, más igényei, akkor úgy dönt hogy a nemszülősök táborát gyarapítja.
Ha régebben erre lett volna idejük és lehetőség a nőknek, akkor az a sok nő aki mind megbánta, ebben a táborban lenne. Nem?
Másik dolog, amit sokat hallok, hogy milyen jó nevelgetni, formálgatni egy embert.
Erről az a véleményem, hogy kb. 80 %-ban zsákbamacskát kap az ember, kész tulajdonságokkal már születéskor (ha pl. csak a testvéreket vagy akár ikreket nézzük akik homlokegyenest más jelleműek pedig egyformán nevelik őket).
Marad 20 % arra hogy formálja az ember. Pontosan úgy hogy reggel 6-7-8kor beadja a bölcsődébe,óvodába,iskolába és este 6-kor érte megy a napközibe. Utána elkezd főzni,mosni,takarítani, megfürdeti lefekteti. A maradék időben nevelheti??
Ezek után nem csodálkozom, hogy sok anya nem érti, hogy miért csak a haverokra hallgat a gyereke, őt meg semmibe veszi. Azért, mert idegenek nevelték a gyerekét. Tanárok, osztálytársaktól szerezte azok az információkat amik formálták. Miért is érdekelné mi van a szüleivel, ha olyan a család-modell, hogy azt látja csak kiszolgálószemélyzet a szülő...
Persze vannak ritka esetek amikor az anya (főleg) sokat tud otthon lenni, és esetleg többet tud beszélni a gyerekkel, ott látszik is általában az eredmény.