Értem hogy mire gondolsz, az általam említett oldalak microstock oldalak, kisebb a követelmény és kevesebbet is fizet, viszont a grafikusoknak is sokkal kevesebbe kerül megvenni a képeket amik sokszor igencsak megközelítik a nagy stock oldalak minőségét. Ha a top100-ban szétnézel látni fogod. Nem direkt stockot fotózom, valójában ha megtehetném akkor szivesen csinálnám főfoglalkozásként is mert nagyon szeretem, de egyenlőre még nem tehetem.
A Getty vagy a Corbis tudtommal nem áll szóba kezdő fotósokkal, rögtön minimum 100 piacképes képet kérnek az embertől de az sem ritka hogy 3000-4000 képet is elvárnak egy olyan stock fotóstol aki ilyen oldalakra szeretne felvételt nyerni. A Shutterstock ezzel szemben a hobbyfotósokat is várja és a grafikusok illusztrációit is elfogadja. Ez utóbbit nagyon jól veszik ám.
A microstock oldalak ''művészi'' szinvonala koránt sem felel meg a jól fizető nagyobb stock oldalakéval, de szerintem ez így is van rendben, mert ezáltal megteremt egy belépőszintet az amatőrfotósoknak. Sokan úgy tartják ezek az oldalak rossz üzleti modellre épülnek, túl olcsón kínálják a képeket, pedig szerintem biztos hogy soha nem fogja tönkretenni a nagy oldalakat.
A Getty nemrég vásárolta meg az iStockphoto-t 5 millió dollárért. Ha ők ezt a lépést megtették ez azt jelenti hogy látnak fantáziát a dologban és valószinüleg úgy számolnak hogy megtérül a költségük, tehát a microstock oldalak további fellendülésre számíthatnak és szerintem mindenkinek megéri belevágni.