domhamer Creative Commons License 2006.03.07 0 0 8
2006-03-07 17:14
Baloldali kuruzslók
Azt sem tudni, van-e orvos az amőbások között

Folytatódik az amőbások szűréssel egybekötött regisztrációs akciója Borsodban. A baloldali aktivisták több csereháti települést kerestek fel, ahol idős, beteg emberek egészségi állapotát vizsgálták, és felírták az adataikat.

Az amőbások először januárban jelentek meg a Cserehát egyes falvaiban, és arra kérték a polgármestereket, hogy biztosítsanak helyiséget egy ingyenes szűrővizsgálathoz. Azt mondták, hogy az egészségügyi tárca dolgozói, miközben a baloldali tömörülés aktivistái voltak. Most nem szórólapokkal, hanem vérnyomásmérővel érkeztek.

„Tb-kártyát nem kérnek. Azt sem tudni, hogy van e orvos közöttük, vagy nincs, milyen végzettségük van, a műszereik hitelesítve vannak-e, vagy nincsenek. Nem tudom, hogy milyen alapon fognak megállapítani bármilyen diagnózist, azt, hogy beteg vagyok-e, vagy egészséges, vagy az a diagnózis, amit ők megállapítanak, az helyes-e esetleg” – fogalmazta meg aggályait Tasi Tamás, rakacaszendi lakos.

A szűrővizsgálatra Rakacaszenden csaknem ötven idős ember ment el, az eredményt azonban többen megkérdőjelezték: ”Az egyik szemüvegesnek mondta az egyik beteg, hogy doktor úr, mire ő azt mondta, hogy nem vagyok doktor úr. Én sem hiszem, hogy ezek orvosok, de mondták nekem, hogy jöjjek le, itt lesznek délre. Bár nem jó ez a diagnózis, mert beteges vagyok, itt meg azt mondják, hogy egészséges vagyok” – kételkedett Kiss Ferencné, aki részt vett az amőbások szűrővizsgálatán.

Az emberek úgy tudták, hogy kötelező szűrésre kell menniük a polgármesteri hivatal egyik szobájába, ahol egyébként még folyóvíz sem volt. Azt mondták, a falu polgármestere biztatta őket arra, hogy minél többen vegyenek részt a vizsgálaton. Néhányan attól tartanak, hogy az akció kampánycélokat szolgál.

„Az utóbbi négy esztendőben ezeket a nyomorúságos helyzetbe hozott, nagyon távoli, kis településeken élő embereket, ahol nincs orvos, vagy csak nagyon-nagyon ritkán jut el orvos, ilyen módszerekkel próbálják megvezetni. A saját nyomorúságukat használják ki szakképzetlen, hozzá nem értő emberek arra, hogy orvosi diagnózist állítsanak fel róluk” – fűzte hozzá Molnár Oszkár, a térség fideszes országgyűlési képviselője.

A szűrésen először feljegyezték a vizsgálatra érkezők adatait, ezt követően megmérték a vérnyomásukat, vércukor- és koleszterinszintjüket, majd a kapott értékekkel a szomszéd faluban rendelő körzeti orvoshoz küldték őket.

(zsi)