ISFC Creative Commons License 2006.03.07 0 0 284

Sorry!

"Budapesre így jut el az áram:
Mátrai Hőerőmű - Elmű - Budapesti Elektromos Művek. Mind a három RWE tulajdon." Ez a rész hibás. Kitöröltem belőle és itt nem jól vettem ki, raktam össze a mondatrészeket.

Az MVM-et nem említetem ugyan, de nyilván az ő hálózatán is át kell menjen az áram. Ettől cseppet sem lesz jobb a helyzet, mert az MVM-nek hosszútávú fix (mondhatni kartel) szerződése van az energiaszektor nagyobb tulajdonosaival. Ezek a szerződések több ponton ütköznek a monopóliumellenes törvényekkel:

Az energiaszektorban tapasztalt versenyellenes magatartás, a piacfelosztás és az összehangolt árpolitika veszélyeire figyelmeztetett az EU energiaügyi biztosa. Neelie Kroes nem árult el ugyan részleteket a most folyó brüsszeli vizsgálatról, de világosság tette, hogy ha összejátszásokra derül fény, akkor az abban részt vevő cégek drasztikus jogi és pénzügyi szankciókra számíthatnak. A "megtisztítás" Magyarországot és érintheti, az uniós jelentés ugyanis külön foglalkozik a Magyar Villamos Művek hosszú távú megállapodásaival, amelyek 1995 és 2001 között születtek, és 2010 és 2020 között járnak le, és kockázatmentes nyereséget garantálnak az amerikai, német és francia erőmű-tulajdonosoknak. Ezeket a kontraktusokat az Európai Bizottság november óta már egyébként is vizsgálja, a mostani értékelés pedig azt írja az MVM kapcsán, hogy "megállapodásai még a lengyel nagykereskedelmi piacnál is messzemenőbb következményekkel járhatnak". (Magyar Hírlap)

Előzmény: Gép-ész (282)