Szerinted ez igazi (parlamentáris) demokrácia?
Szerintem igen. Nyilván lehetne, sőt kellene is változtatni a jelenlegi választási rendszeren. Csakhogy ennek a létrejötte széles társadalmi konszenzuson alapult anno. És az is kétségtelen, hogy a jelen parlamenti pártok tökéletesen elleérdekeltek abban, hogy újabb játékosokat engedjenek a homokozóba.
Csakhogy ettől még ez parlamentáris demokrácia, zárójel nélkül, merthát van Parlament és annak tagjait demokratikusan választjuk meg.
Ez van, régi szlogen, hogy tetszettünk volna forradalmat csinálni...
Szerinted ez igazi (parlamentáris) demokrácia?
Szerintem ez egy hülye kérdés. Mitől is ne lenne törvényes?
Ha magukkal a törvényekkel van gondod, az egy más kérdés, csak nem azt kérdezted.
szívesen kiegészíteném a választási törvényt úgy, hogy ha adott helyen valakire nem szavaznak egy konkrét választási fordulóban, akkor az ennek a választásnak a további fordulóiban NE szerepelhessen.
Nagyszerű ötlet. Ha valaki annyira balfék, hogy még magára is elfelejt szavazni, a családtagjai pedig egyemberként utálják, akkor az zárassék ki. Mennyivel sűrűbb lenne ettől a mezőny:)
Egyébként pedig a "most majd újra kell választást rendezni" dumád is szögre akaszthatod, hiszen mindenki arra készül már most is, hogy a választás minimum 2 fordulós lesz.
Már nem is tudom, komolyan beszélsz-e, vagy csak szórakozol.
Soha nem volt még olyan választás, aminél az elemzők több első fordulós végső eredményt vártak, mint ez a mostani. Ez nyilván azért van, mert lassan csak 2 párt lesz a Parlamentben.
Szerinted az ország mindennapos működése a "politikusoktól van"? Amikor pl. nemes politikusaink "nyári szünetet" tartanak (az amúgy is rendkívül "fokozott" érdemi törvényhozási munka közben) szerinted megáll az ország?
Az ország nem áll meg, a közigazgatás viszont nagyjából igen.
Ítélkezési szünet van, közalkalmazottak szabadságon, semmit nem lehet elintézni, stb. Az, hogy én, mint vállalkozó soha nem voltam még nyaralni, az én bajom, ezzel szemben viszont akkor eszem rákot, amikor kedvem tartja, és akkor csípek le pár napot egy hétvége elejéből/végéből, amikor kedvem tartja. Ettől persze minden pillanatban elérhető vagyok, és ez nem mindíg jó, dehát ez van.
Azt mindenesetre nem szeretném, ha kizsigerelt, soha szabadságra nem menő képviselők döntenének az ország dolgaiban.
Az a baj a koncepcióddal, hogy semmire sem jelent megoldást.
Ha nem megyünk el szavazni, akkor nem lesz győztes? Dehogynem.
A győztes nem úgy fog viselkedni, mintha mindenki egyként szavazott volna rá? Dehogynem.
Akkor meg kivel tolsz ki?
Kizárólag magaddal, mert a te véleményed nem fog tükröződni az eredményekben.
Aztán majd 4 év múlva sírdogálhatsz megint, hogy már megint rosszat választottak a birkák, ne válasszanak senkit, aztán majd nemtudodmilesz, de topikot nyithatsz róla...