"Készségtárgyakat osztályozni: a pedagógia óriási tévedése."
Ezzel megint tudnék vitatkozni.
Jó, ne legyen osztályzás, de akkor ne legyen az összes többi tantárgyból sem. Ugyanis, hogy most szűk kis magamból induljak ki, csak az egyszerűség érdekében, én például kreatívabb, mozgékonyabb tipus vagyok, ennek ellenére sosem néztem le azt, aki nem tudott kötélre mászni, ha már az előzőkben kiragadtuk a kötélre mászást. Van, aki reál tantárgyakból jobb, és van, aki humánból. Én meg azt tudom 100 %-osan teljesíteni, amikor mozognom kell, vagy alkotnom. Az a baj, hogy aki mozogni nem szeret, de matekból kiváló, az bezzeg lenézi az embert, és rögtön lehülyézi. Legalábbis a mi osztályunkban sajnos ez volt a trendi. Utáltam is az általános iskolát elég rendesen.
De hogy visszatérjek az osztályzásra, igen, magához mérten kéne az embert értékelni.
Valaki képeztessen már ki olyan embereket, akik qrvajól, és tévedhetetlenül bemérik a gyereket, mégpedig rögtön év elején, hogy a tanév további részében legyen mihez mérten értékelni a kölköket. Ja, hogy ilyen nincs?! Éééérdekes... Akkor meg hogy kéne értékelni? Valaki feltalálhatná a spanyolviaszt.
Mellesleg mélységesen elítélem, hogy az alsós gyereknek ne lehessen osztályt ismételni. Ezt is a tapasztalat mondatjavelem, láttam már a gyerekem osztályában síkhülyét, aki nem volt értelmi fogyatékos, egyszerűen csak halál lusta, és az anyja nem volt képes (de talán nem is pazarolta ilyesmire az idejét), rábírni a leckeírásra.
A kis éretlen elsősökről meg majdnem megfeledkeztem, akik nem tehetnek róla, hogy kor szerint iskolaérettek, de szociálisan meg még nem értek meg rá, mégis be lettek dugva az iskolába, na ezeknek a kis szegény krambóknak sem ártana megismételni az elsőt. Ez a véleményem. Meg az, hogy marha könnyű egy szép nagy asztal mögül ilyen "okos" rendeleteket hozni, a gyerek meg gebedjen meg.