gratula... (ps kedvesem is szociálpedagógus és ilyen gyerekekkel foglalkozik((én meg végigtanúltam vele az egyetemet, ja és tanári diplomám is van))
én nem ilyenekre gondoltam, bár szerintem egy a mainál jobban működö szociális/oktatási rendszer az ilyen gyerekeket megvédi, ez amit vázoltál tipikusan felveti a családból kiemelés problematikáját, ill. a komplex családi segítés esetét...
én azokra gondoltam akik abszolut ellenálnak minden segítségnek, hála égnek kb. 100/2-3 max az ilyen a többiek mint minden ember boldogulni szeretne és kapva kap minden lehetőségen...
A közmunka lenne esetleg egy alternatív ilyen lehetőség, de erre sokkal komolyabb pénzek, és szervezés kéne...
ps. ha nem ész nélkül mindenkinek osztogatnák a segélyeket, csalpotlékot, etc. hanem célirányosan adnák, sokkal több jobban képzett pedagógus, szociálpedagógus, szociális munkás lenne, több integrált, alternatív oltatás, több családsegítő, hatékonyabb Gyivi szerűség akkor azért lenne esély társadalmi integrációra 10-30 éves távlatba...