Kedves Gicccs!
Nagyon szépen köszönöm, hogy megírtad a véleményedet. Örülök minden ilyen hozzászólásnak, nagyon jó tudni, hogy mások mit gondolnak a beírásaimról.
Hát igen... elfogadom, hogy lehet így látni. Nyilván nem egy nagyvonalú dolog ez, biztos többen kicsinyességnek érzik, sőt irigységnek is tűnhet. Pedig egyáltalán nem vagyok irigy... Hadd szóljak pár szót a védelmemre, és magyarázhassam el miért csinálom ezt.
Én nem pontosan úgy gondolom, mint gsmcoder: szerintem jobb ha az ember - még ha a mainstreammel valamennyire párhuzamos módszerekkel is dolgozik- legalább egy kicsivel megelőzi a mainstreamet.
Pl. mire gondolok:
A BÉT-en ez nem jelent olyan problémát, ez egy nyugis piac, de a Xetrán az USA piacokon, sőt a Forexen gyakori, hogy irtózatosan gyorsan reagálnak a résztvevők. Fontos híreknél ez már nagyon olajozottan működik: sokszor szinte azonnal (5-15 percen belül) akár 10 vagy 15%-ot is elmozdul az ár. De nem csak híreknél fordul ez elő, hanem gyakran már ismert technikai elemzési elemeknél is. Amint kész az alakzat, setup stb., van hogy szinte perceken belül felhúzzák az árat több%-kal. Ilyenkor akár 10 percen annyi múlik, mint az éves állampapírkamat :))
Nagyon gyakori az a típusú chart, hogy mondjuk van egy nap, azon felmegy mondjuk 10%-ot az ár. Utána egy csomó nap pötyögés, utána megint megy egy csomó %-ot. Utána megint csomó pötyögés, azután megint egy nap valamerre. (biztos a FOREX-ről is bevillanhatnak ilyen képek :)) Na most egy ilyen jelenségnél:
- egyrészt a hagyományos indikátorok általában nem működnek jól, mert mire bejelzik a triggert, és cselekszel, már le is késtél a mozgás feléről (azért is próbálkozik a profik egy része ilyenkor sávkitöréses setupokkal inkább)
- másrészt ez azt is mutatja, hogy ilyenkor valóban bekövetkezett az, amit a pénzügyi elmélet "technikai értelemben vett piaci hatékonyság"-nak hív, azaz egyszerre meglódult mindenki.
- harmadrészt biztos sokakkal így pl. velem is nagyon gyakran előfordul, hogy nem vagyok ott az adott órában, és lemaradok az egészről.
Ilyen értelemben gondolom, hogy
1.) mindez azért következik be, mert az adott technikai elemzési elem már túlságosan ismert
2.) az olyan módszer, ami megelőzi a mainstreamet, még jobb - persze ha tudunk ilyet
3.) de az ilyen 2.) pontban szereplő hatásos módszer is ugyanúgy elveszti a hatását, ha egyszer túl sok ember megtudja
4.) és gyakorlatilag így megy végbe a technikai elemzési módszerek evolúciója. A 80-as évek elején például valószínűleg egy 14RSI-vel még szépen lehetett nyerni, ma pedig már - szerintem - a divergencia bejelzésén kívül (illetve esetleg az RSI-re húzott trendvonalak kívül) nem igazán használható
BÉT: a BÉT-re azért még vissza szeretnék egyszer térni, csak nem most. Ha igazán jónak látnám, sokkal szívesebben tőzsdnéznék itt, mint külföldön. És tudom, hogy vannak itt a fórumokon emberek, vannak olvasók, akik 10-20 milliókat simán kapásból be tudnak lökni egy-egy részvénybe. Néha kiderül pl. hogy alapkezelők is beírtak egy-egy fórumba. Sokan vannak, akik nagyon sok pénzt kezelnek, de igazán az erős közepes szintnél nem bírnak feljebb jönni.
Összefoglalva: ez a módszer szerintem annyira jó és annyira szeretem, hogy majdnem egy az egyben alkalmazom, és benne van az 5 legfontosabb módszerem között. És azért nem írom le ide így premier planban, mert nem akarom, hogy esetleg valaki ha pl. Econetben, Pannonplastban vagy ki tudja milyen illikvid részvényben esetleg egyszer eszembe jut alkalmazni, akkor több tíz milliót ugyanezzel a módszerrel fél vagy egy órával az orrom előtt odazúdítson. Jól tudod: sok részvény itt annyira kicsi forgalmú, hogy akár egyetlen ember is teljesen belezavarhat az árába.
De ezen kívül talán azzal is védekezthetnék, hogy nagyon sok munkám, kísérletezésem és időráfordításom elment, amíg találtam egy csokor igazán használható módszert. Nem szeretném, ha az egész tönkremenne úgy, hogy nem kerestem belőle eleget. És talán azt is mondhatnám, hogy mások is ugyanezt teszik. Vakmajom, Topkaiser, Somló doktor, hogy csak a leghíresebbeket említsük, de mások is itt a neten sok mindent leírtak a technikai elemzésről és a tradelésről. De ők se mondják el a fő setupjaikat. Nem írják le, hogy "itt ezt a vonalat húzom be, és ha itt a 3. nap kitör így és így, akkor ezen a ponton veszek bele" vagy "ez és ez az indikátor így és így van beállítva, és itt és itt lépek be".
Ilyen konkrét setup leírásról csak bmpcwap-tól emlékszem (meg talán a chartcenteren ill. tőzsdehíren volt néhány írás, de ezek szvsz általában nem voltak különösen jó módszerek).
Szóval tényleg csak annyit kérek, kérlek írj egy emailt, vagy küldheted a viewpoint@index.hu-ra is, és máris írom a könyvet.
Üdvözlettel: Kilátó