frimi Creative Commons License 2006.02.27 0 0 371

Megnéztem az 1997. évi LXXXI.  a társadalmi nyugellátásról szóló törvényben lévő jogszabályhelyeket.

Az 2008. december 31. után  nyugdíjcsökkentésre nem találtam adatot.Ezen időpont valóban szerepel benne, de ez az öregségi nyugdíjkorhatárokról rendelkezik ill. arról, hogy aki nem éri el a törvényben foglalt korhatárokat, azoknál milyen csökkentéseket kell alkalmazni.

A tv. viszont rendelkezik a 2012. december 31. után öregségi nyugdíj összegének változásáról és ott valóban van csökkentés. Ez a jelenlegi helyzethez képest 40 éves munkaviszony után pl. 14 % ill. 31,2 %, de ez utóbbi esetben csak akkor, ha  egyéni döntés alapján a magánnyugdíj pénztárba befizetett összeget nem utalták át a Nyugdíjbiztosítási Alapba. (Ez utóbbi % vélekedésem szerint nem jelenti az öregségi nyugdíj drasztikus csökkentését, hiszen amit a magánnyugdíjpénztárba befizettél azt onnan vissza is várhatod. Ternmészetesen figyelemmel arra, hogy a magánnyugdíjpénztár üzleti vállalkozás, amely nyereséget is termelhet számodra, de veszteséget is.)

Vagyis van valóban csökkentés és kinek-kinek izlése szerint az radikális vagy nem radikális. Szerintem az utóbbi, hiszen 2013. -ig van egy pár év még hátra s feltételezhető, hogy az évente bekövetkező béremelések pufferolják majd legalábbis jórészt a %-os csökkentést, hiszen az átlagjövedelem összege addig is évről-évre emelkedik.

Az osztrák helyzetet meg esetleg megpróbálom irodalmazni, mert az öregségi nyugdíj csökkentésével kapcsolatos pongyolán idevetett megjegyzésed kétségeket ébresztettek bennem

Frimi

Előzmény: kopasznyakú (367)