nyinyike
2006.02.27
|
|
0 0
48
|
Sziasztok! Istenien éreztük magunkat! A legkedvesebb programjaink: Makasutu ahol félnapos program keretein belül kenuztunk a mangrove erdőkben és meghallgattuk a 99 éves San Jatta jóslásait az erdő közepén. Kaptam tőle egy Juju-t, ami vigyáz rám. Az erdőséta alatt egy tucat babun (majom) ugrált körülöttünk. Néha beleremegtem, ahogy a nagy testükkel lecsörtettek a liánokon és suhogtak a pálmalevelek. Cincogi korábbi beszámolója miatt Makasutu-ban felmásztam a pálmafára, amelyből a pálmabort nyerik. Kötélmászásból rosszabb voltam... Tanji-ban jártunk a halfüstölőknél. Elég emlékezetes azt gondolom; látni a nálunk méregdrágán kapható halakat, ott a nulla higiéniás körülmények között. Tanji-ban a teveszafari fantasztikus volt, pedig ki akartuk hagyni. Félórás, vagy egy órás séta teveháton az óceán partján, egy halászfalu mellett. Lúdbőrös leszek, ha felidézem az emlékeimben. Ezernyi sirály. Halászok a parton és a csónakokban. Különleges afrikai fák a parton. Az óceán zúgása. Egyetlen túrista sem volt rajtunk kívül. A kísérőnket pedig rátudtam venni (magyarul; állandóan visítoztam a teve hátáról), hogy szedje fel a tenyérnyi kagylókat, amiket fentről észrevettem. Az Atlantic Corinthia isteni szálloda. Egyszer sem vettük igénybe egyébként az utazási irodák által szervezett utakat. Nem légkondis buszról akartuk megnézni Gambiát. Jól tettük. A hotel egyik taxisával jártuk be az ismert és utikönyvek által nem jelzett helyeket is. Laminnal nagyon jó barátságba kerültünk. Őszinte, nyílt szívű ember, mint a legtöbb gambiai. Egyetlen nap alatt néha 3, néha 5-6 helyszínt tudtunk bejárni. 10-15 ezer forint volt a taxi. Az utazási irodában egy kiruccanás, egy helyszín lett volna ennyi. Lamin volt a kísérőnk is egyben. Mesélt a helyi szokásokról, az életükről, a családjáról. A legjobb döntést hoztuk, hogy taxiztunk. Azóta telefonon és faxon tartjuk a kapcsolatot. Bijilo a kismajmokkal nagyon vidám volt!!! Cape Point-ban a magyar éttermeseknél is jártunk. Bár zárva voltak, mégis szívesen láttak minket. A hátsó kertjükben csodaszép növények és gyümölcsfák vannak. Brikamáról nem írnak az utikönyvek. Minden fa dísztárgy féláron kapható, mert ott készítik. Ezen a környéken van a kígyófarm. Bakau-ban a krokodilfarm nagy élmény volt. Azt hittem majd látunk néhány krokit a magasból, mondjuk egy fahídról stb. Arra nem gondoltam, hogy közöttük kell majd sétálnom. Charlie sajna épp fürdőzött, így nem találkoztunk vele. Ében; a kroki farm előtt rengeteg éhes kisgyerek várja a túristákat. Szétszedtek minket. Mamba, rágó stb. nélkül ne menjetek. Jót bőgtem, sok kicsi sírt körülöttem mert már nem jutott nekik a cukikból. Egyelőre ennyi jut eszembe. Felteszek majd egy fotót én is; a kedvencemet. Kérdezzetek, ha van valami spéci dolog amire kiváncsiak vagytok. Ja: Abuko nekünk nagy csalódás volt. Valószínüleg ebben az időszakban nem olyan látványos, mint az esős évszak után. Utólag kihagynám. Abuko kijáratával szemben egy raszta fiú üzeni ERIKÁ--nak, aki kb. 2 hónapja volt kint, hogy menjen hozzá feleségül! |
|