Azért visszatérve egy kicsit az elejére:
A time-share mint üzletág körülbelül annyira jogos alapokon áll, mint a lízing, mert ugye a lízing is minek, ha egyből meg is lehetne venni a gépeket, vagy bérelni, vagy hitelbe. Ugyanazt kapom, csak máshogy finanszírozom, nem ?
Az évi - általában - egy-két hét üdülésnél is ugyanazt kaphatnám elvileg, - évi egykét hét használati értéket - ha megveszem vagy ha részttulajdont kapok, vagy örökös bérleti jogot, vagy egy hétre,két hétre veszem bérbe mindig a prompt irodai áron.
Azt, hogy ezen a piacon hiénák is vannak, az természetes, miért ne lennének ? Ebből a szempontból jogos a felvetésed, hogy mindenki figyeljen oda, mit ír alá, nézze meg az alternatív kínálatot, számoljon a költségekkel meg saját magával, hogyan alakul várhatóan az élete ebből a szempontból, jó-e neki a röghöz kötöttség - van akinek jó egyébként - ha változik, akkor mi van a befektetett pénzével stb.
Csalók meg minden piacon vannak, miért pont itt ne lennének, erre is figyelni kell, ez természetes. És nézzük meg, hogy máshol mennyibe kerül..
De már ezen a szinten is van egy kis bibi.
A külföldi ajánlatok nem mindenkinek értelmezhetőek, nem elsősorban nyelvileg, hanem jogilag. Nem sokan mernek belevágni egy angolszász jogrend alapján kötött szerződésbe, de akár lehet az kontinentális is, ez is érthető, sőt, az a vakmerő, aki simán elfogadja azt, mert azt hiszi, ismeri a magyar jogot - közben lehet, hogy még azt se - és ebből extrapolálja a jogi tudását.
Hozod ezt az ebay-es ajánlatot. Nagyon fasza dolog. Ha megnézed, hogy mi a tartalma, nem sok mindent tudsz meg az apartmanról. Persze 4-ágyas. Egy légtér, az látszik, nem szeparált, ki tudja egyáltalán mekkora, még a területetét se adta meg stb. Szóval mit árulnak ott pontosan ? Te tudod ?
Most azon kívül, hogy az ebay nem garantálja sem a minőséget, sem a teljesítést, mit fogsz kapni ?
Persze látom, az eladóról ott vannak a pozitív visszacsatolások, hogy remek partner, nem késik, teljesít, minőség rendben stb. 500 fölötti dealje van a site-on..(Teljesülni a töredéke..)
Na, de miket adott el eddig ez a fickó? Pólókat 2-4 fontért... posztereket.
Na de nézzük ezt a konkrét dealt.: azt nem tudjuk, hogy mekkora a kégli, de azt tudjuk, hogy
"Maintenance costs £250 per week" (Ha most, mint befektetés nettó jelenértékét számolom a folyó költségeket is nézve....)
Nem tudom, ezt árulják-e itthon 2 milláért ? Erősen kétlem. Ez szerinted fair összehasonlítás ? Azt Te is tudod, hogy a kéthetest nehezebb eladni...
Mondom, én se vennék timeshare-t, mert egyrészt nem olyan alkat vagyok, hogy állandó helyre menjek, másrészt minden téren bizalmatlanabb vagyok, meg szoktam számolni is- szakmai ártalom -, de azért nem beszélnék le mindenkit, mivel tudom magamról, hogy nem tudom feltétlenül átélni mások motivációit.