sssssss
2006.02.24
|
|
0 0
421
|
Sziasztok!
Volna egy mechanikus kérdésem, egy biliárdos topikban feltettem, de rám se herdáltak. Talán itt.
Vitázom valakivel, aki egyébként mérnök, és szerintem nagyon nincs igaza (marhaságot mond).
Ha a biliárdasztalon két golyó koccan (az egyik álló), akkor a megkoccantott golyó azon a tengelyen megy tovább, amit a két golyó középpontja meghatároz a koccanás pillanatában. Nos, ez alól a törvény alól nincs kivétel, mondom én, még akkor sem, ha a biliárdos nem a középpontján üti meg a dákóval az első golyót.
Na de akkor hogy lehet, hogy a snookerpartikban a játékosok gyakorlatilag bárhová helyezni tudják a lökés után a fehér golyót? Természetesen úgy, mondom még mindig én, hogy a fenti törvény után a fehér golyó is az említett tengelyen indul el egy másik irányba, vagy esetleg megáll, s a csavarodása elindítja, vagy eltéríti a játékos által kívánt másik irányba. Néha lassított felvételeken az ilyesmi látható is. S természetesen ezért a fehér golyó visszafelé pattanva nem egyenes utat jár be, hanem valami exponenciális függvényszerű ívet, mert a csavarodásából a súrlódás miatt elég gyorsan "kiegyenesedik".
Ezzel szemben meg ellenfelem azt mondja, hogy mindez nem így van, a fehér golyó koccanás után tökéletesen egyenes utat jár be, a csavarodása pedig megszűnik a koccanás pillanatában. Vagyis szerinte lehetséges az, hogy úgy ütöm meg csavarodva a fehér golyót, hogy az nem a közepén találja el a másikat, de az utóbbi mégis a fehér golyó (induló) tengelyén megy tovább, s természetesen a fehér golyó is ugyanazon a tengelyen jön vissza. Szerintem ez nonszensz, igazoljatok már. Hiszen a két golyó közt semmilyen súrlódási energia nem hat.
|
|