Ha azt, hogy sok sok uj munkahely lesz, akkor hazudott, vagy nem tudta teljesiteni az igéretét...Nevetni fogsz: valahol azt olvastam, hogy nőtt a foglalkoztatottak száma, és a munkanélküliség is. Ez csak úgy lehetséges, hogy addig inaktív, a statisztikákban nem szereplő emberek is dolgozni kezdtek. Vagyis nem feltétlenül hazugság, hogy lett sok új munkahely, mint ahogy a másik oldal se feltétlenül hazudik azzal, hogy nőtt a munkanélküliek száma.
Az hogy 43%-al nöt a pályakezdök munknélkülisége pont elég a szégyenhez és a csendben való elvonuláshoz...Kissé leegyszerűsíted a kérdést. Nézzük meg például, hogy az autonómiájukat féltékenyen őrző egyetemek mire képeznek. Például elég magas keretszámban képeznek jogászokat és pedagógusokat -- álláshely meg nincs. Ugyanez jellemző x+1 szakközép- és szakiskolára: arra képeznek, amire van szakoktatójuk, akit nem akarnak kirúgni, munkanélkülivé tenni. Helyette majd munkanélküli lesz a nem kurrens szakmára képzett fiatal.
Szerintem túlzás kizárólagosan a pályakezdők munkanélküliségi rátája alapján alapján megítélni bármely kormány teljesítményét. Szinte az az érzésem, ha jobb lenne ez a ráta, megrántanád a válladat, és odaírnád: "Mindegy, akkor sincs rajta sapka!" Ami nem lenne baj, mert az embert az érzelmei is irányítják a választásban, de akkor tisztább lenne elintézni azzal, hogy "ezeket én úúúgy utálom, de úúúgy, hogy sose szavaznék rájuk"!
Cinikus dolog ezen emberek felett arról vitázni, hogy most ez hány százalék, ha tudjuk, hogy sok...Szerintem meg választási hadjárat van, mindkét fél ott hazudik, ahol tud. Azt mondani, hogy x mutató y százalék, mikor nem annyi, vagy csak bizonyos, nem általános feltételekkel annyi, az hazugság. És én nem csak a munkanélküliség számait nézem, hanem azt is, hogy melyik fél mennyire szavahihető. Hát egyik se az, de ez a "rosszabbul élünk" szöveg aztán kiemelkedően hazug. Vannak, akik ma rosszabbul élnek, mint 4 éve, de a többség bizony jobban él. És olyan bizony sohasem lesz, hogy
mindenki jobban éljen. Erre lehet, sőt kell törekednie minden kormánynak, de ezt a célt elérni lehetetlen. Következésképpen ilyen kampányt minden választás előtt lehetne szervezni bármelyik országban. Éppen ezért értéke egyenlő a nullával.
Szerintem.