az ingyen tankönyv....No az kabaré. Az iskola kap 10 000/gyerek. Ebből kell fedeznie a gyerekek könyveit. Nálunk a diákok kb 60-65% ingyenes. Van 27000 tankönyv család pl 9.-be, de nem ritka a 17000 körüli. A törvény szerint ebböl a 10 000-ből kell venni tartos könyveket is és ugye szülötől nem kérhet pénzt. Mit tehet az iskola? Könyvtári könyveket ad ki és évvégén visszaszedi, de...a könyvek néha gyatra minöségüek, a gyerekek gyakran trehányak, a szülök idönként belszaromok...Ez igy van a gimiben is, az érettsgi tárgyak esetében. Arra a balga kérdésre, hogy mi lenne, ha én, mint rászorult kiválasztanám azon könyveket, ami jó nekem kölcsön is és megveszem azokat, amik viszont kellenek tovább, mint az adott tanév a válasz nem lehet, mert nem fogadhat tölem el pénzt, akkor mondjak le az ingyentankönyvről vagy vegyem meg a boltba. No mondom, hogy teljes támogatásról lemondani nem tudok, mert akkor nyelvkönyvekkel együtt (amit mindenki fizet) kb 100 000 a tankönyvünk, de felesleges nekem kiadni pl matek könyvet, ha megveszem a boltba és az iskola legalább vehetne olyat, ami kell majd valakinek, de ugye ez nem lehetséges...
Ingyen tankönyv, ami sosem volt más mint könyvtári jó dolog volna rendkivül hülyén kivitelezve, mert egy az adott támogatás nem elég, a kisiskolák szegény gyerekekkel szinte beleroppanak ebbe...a szülö egyszerüen le van kiskorusitva, mert nem áll jogomban pénzért választani magunknak olyat, amit meg is tarthatnánk... Komolyan jobb volna, ha az iskola kapná ezt az összeget és a kedves szülö kivenné a könyvtárból, ami onnét kell és kifizetné, amit meg akar tartani...
Családi potlék emelés most nem történt, kivéve azon családokat, ahol 1-2 gyereket neveltek és nem kaptak kiegészitö csp-t. Van viszont olyan család, ahol drasztikus csökkentés történt. Pl van egy 2 gyerekes család a mama gyesen és az apa netoban 65 000 keresett kb, akkor ezen család eddig kapott 13*6200+5434 csp-t és az adó kedvezményt ami 2*4000, ez ugye, havi 12 600+ adokedvezmény...ma kap 12 000 -és évi 2* 5000-et, ami havi átlagban 12 833 és nincs adókedvezmény
Az a 2 gyerekes család ahol az össz jöv 4*247000 alatt volt kapott kiegcsp-t...anya gyesen volt és kapott 22600 gyest a gyerekekre 12400csp-t, akkor 63800 alatti netofizetésnél már járt adokedvezmény is meg kiegcsp-is ...Az az egy normál egyszerü munkás ember és egy gyeses mama érzékelhetöen kevesebbet kap jan 1-töl, miközben ha a család jóbb jövedelemmel rendelkezett, akkor bizony érzékelhetöen nött a csp-je, hisz ez esetben ugye ö csak a 13* 6200-at kapta és a havi 4000 adokedvezményt, ami havi átlagban kb 10 700 és ezentúl kap 12 000-et...
Az ingyen értkezés, hát én most is fizetek 3 gyereknek...jó Orbán alatt 2-nek fizettem, de akkor még nem volt ovis a kissebbik fiam...
Szóval nem hinném, hogy annyival többet adnának, ami személyes véleményem szerint nem is baj, csak akkor illik nem hazudni...Ha volna ilyen célokra több pénz, akkor sem kéne mindenkinek, minden elvárás nélkül többet adni...a gyereknevelés munka, a munka szinvonala nem megfelelö, akkor ne dijazzák a rossz munkást, teremtsék meg annak a feltételét, hogy ezek a jutatások tényleg a gyerekre forditotjanak...(van ifjúságvédelem, szocmunkások, stb)