Jó megállapítás. Legfeljebb azzal egészíteném ki, hogy a bosszúság helyett itt nagyobb környezeti kárról (*) van szó, ami egy kicsit komolyabb.
Szerintem a társadalmi szinten okozott károkat rá kell terhelni az okozóra, forintosítva a károkat, hogy a fair verseny alakuljon ki.
Na most itt jön a nagy kérdés: Az erősen zöld módon gondolkozók szerint adóztassuk meg piszkosul azokat a csúnya gonosz kamionokat, hogy viseljék a környezeti károk költségeit, és ezzel kedvezőbb versenyhelyzetbe hozzuk a (többnyire, de nem mindig) környezetkímélőbb vasutat. Ezekre a viselendő externális költségekre egészen brutális számadatok szoktak elhangzani.
A kevésbé zöldek meg azt mondják, hogy ez már ma is megvan, hiszen az üzemanyagok árának nagy (nagyobb??) része adó, a vállalkozás adót fizet, autópályadíj és súlyadó is van, a vasutat viszont milliárdokkal támogatja az állam.
Sajnos nem tudom hol az igazság, csak sejtem, hogy valahol kettő között.
(*: Legalábbis ez esetek egy részében, mert mozdony + 2-3 kocsi nem biztos, hogy környezetkímélőbb, mint ugyanaz kamionnal. De az elhangzott példában nem erről van szó.)