Legyek én a császári magyarnyúzó főközaltisztviselő. Vasutat építenek Zalában, és el akarják kerülni vele a megyeszékhelyt. Ezeknek a rebelliseknek meg közben a közgyűlésen mindenféle gondolataik születhetnek, lázongani kezdhetnek. Ahelyett, hogy a katonaság pillanatok alatt ott terem Bécsből (Bécsújhelyről, bárhonnét) rendet csinálni, még kutyagolniuk kell az út végén. Még mit nem! Tessék szépen bevezetni azt a vasutat Zegre!
Nekem logikus, nektek?
Rövidebben: A diktatórikus, központosításra törekvő kormányzatoknak mindig is érdeke volt megfelelő minőségű infrastruktúrával összekötni a hatalmi centrumot a helyi központokkal.
Katonai, politikai okokat emiatt nem tudom egyelőre elfogadni.
A domborzati probléma ezek szerint áll. Köszönet a pontos információkért Carpynak!
A földrajzi érv így jó, de mondjatok már valamit arra is, hogy a DV kétségtelenül földet akart szerezni Zegen. Ezt folyamatosan figyelmen kívül hagyjátok. Legalább annyit vessetek oda erről, hogy nem is olyan kétségtelen, vagy valami...
Különben meg megálmodtam a megoldást :-) Azt amit tegnap - elég béna módon - képtelen voltam összhangba hozni: Először megkapták az elutasító választ, utána rájöttek, hogy ez még direkt spórol is nekik egy csomó pénzt, nem is erőltették ezt követően a dolgot. Így jó?