Most provokálsz? :-)))
El kellene már olvasni a minősítésről szóló rendeletet amit már párszor pár helyre belinkeltem, de a MAVAMSZ honlapon is megtalálható.
Bocs ne haragudj, nem Veled van bajom, de nem akarom 68-adszor is ugyanazt leírni. Úgy érzem nem a feladatom. Ha tudok segítek, de ne kelljen már sokadszor leírni ugyanazt.
Egyébként meg minek kell egy kettes szériáról levenni a homlokfalat? Törött volt, na jó és megjavították. Ez nem zárja ki, hogy minősített veterán legyen. El nem rohadt az biztos, meg alatta se, mert a feles széria sem ott rohad, nemhogy a kettes. Azt meg, hogy ez az autó az az autó-e, lesz aki tudni fogja hidd el. Láttam szépen "műtött" autót, amiről egy hozzáértő azért tudja, hogy nem az ami. A többség viszont az igényes munkára is képtelen, azokról meg ordít. Láttam másfeles szériát kettes homlokfallal és számokkal, a gyári alvázszámra a nyúlványon meg fel volt hegesztve egy darab laposvas tartó a dallamkürtnek...mert ugye csak a kettes széria száma lakik fennt a zárhídon...
Motorcsere is jó kérdés.
Ha egy másik, de típusazonos motor kerül bele, akkor lehet minősített veterán.
Motorcsere nem típusazonosra? Az viszont kizárja a minősítést. Elég egyértelmű, hogy minek kell lenni benne és hol. Én is láttam nem egy 123-as motoros állólámpát, meg is értem, ha olcsóbban talál bele jó motort, minek felújítani a régit. Persze használni akarja az ember, kicsit faragni kell, de bele lehet tuszkolni. Azonban ne akarjunk már egy ilyet minősíttetni. Lehet bele itthon is kapni szín és típusválasztással szar állapotú első olajszűrőházas állólámpásba való motort. Meg kell egy ilyet generáloztatni, ha jót is akarsz röpke 400 ezer körül (saját tapasztalat), aztán lesz egy jó belevaló soros izzitós gyári állólámpásba való motorod. Igaz 123-as motort egész tűrhető állapotút lehet venni 100 körül.
Egyébként a számokból sok minden kiderül az autóról, aki ért hozzá és/vagy van hozzá dokumentációja. Ha elküldöd a Datenkartét azt is megmondom milyen gumikkal adta ki a gyár, mint ahogy a motorszámból is kiderül, hogy Unimogba gyártották, vagy W115-be.
Bocs tényleg nem Veled van bajom, de néha úgy érzem, hogy vannak próbálkozások, hogyan is lehetne átverni a rendszert...