sziasztok!
Ha nem haragudtok, bemásolom ide amit egy másik topicba írtam, kicsit hosszú lesz, de, hát ide utazik a magyar. legalábis a fehérvári magyar... :)
Eddig egyszer voltunk Losinjban, (ami azt illeti, Horvátországban is) és a lentebb foglaltakat egy ismerősömnek írtam, kik utánunk mentek ki. Az adatok 2 évvel ezelőttiek!
Tudnivalók Mali Losinjba tévedő magyar vándoroknak
Mali Losinj egy, a Balatonnál nem nagyobb szigeten helyezhedik el, Cres sziget alatt, Pag és Pula között, Losinj szigeten.
Útvonal
Székesfehérvártól Letenyéig elvergődsz, onnan rátérsz az autópályára, és mész-mész Zagrebig. Rámész az elkerülőre, és Rijeka irányába mész tovább. Elhaladsz Karlovac, majd Bosilijevo mellett, ahol rátérsz az autópályára, mert a főút marha meredek. Elmész egészen Vreloig, és ott letérsz Fuzine irányába. Egy nagyon szerpentines és szép úton elmész Krk szigetre. A híddíj 15 kuna. A sziget végén figyelj oda, nehogy bemenj Krk faluba, előtte kell jobbra, a Valbiska kikötőbe menni. A kompdíj az autó nagyságától függöen 60-100 kuna. A csodálatos hajókázás végállomása Cres sziget, ott is Merag falucska. Itt kezdődik ám csak el az igazán szép látvány! Végig kell menni az egész szigeten a 100as úton. Ez a sziget sem nagy, kb. a kétszerese Losinj szigetnek, de a komp a sziget közepénél rak ki. Osor városkánál érsz Cres végére, ahol egy hídon mész keresztül, és máris Losinj szigeten vagy. Itt is lemész a sziget csaknem aljáig, Mali Losinjig. A város elején már ki van táblázva Cikat Camp, de ha azt a táblát nem véled felfedezniu, keresd a Hotel Kredo táblát. A kempingben érkezésnél lejelentkezel XXX nevére a XXX lakókocsira. Távozáskor kell az üdülőhelyi díjat fizetni.
Panoráma
Az út mindenhol szép: a szigetig a sok hegy, alagút miatt, a szigeten meg… szerintem egyértelmű… :)
A kempingről
Ez egy fenyőerdő!!!! Vagy 50 méter magas fenyők közt aludni… Akár a szabad ég alatt! Nem semmi! A lakókocsitól légvonalban 50 méterre van a tenger. A várostól max. 2 kilométerre lehet, én szinte minden nap bementem, de gyakran kis kerülővel: nem a város felé vettem az irányt, hanem Veli Losinj felé. Így közvetlenül a tenger mellett el tudtam jutni a város szívébe. Ami meglepett, hogy az 5000 férőhelyes Campben voltak vagy 34 ezren, de egy cigicsikk sem volt eldobva sehol, de a városban sem! WC és fürdő van 100 méterenként, nagyon igényes és tiszta az is. Meleg víz főleg reggel van, de a lakókocsitól ha felfelé mégy, látsz egy nagy kőházat, ahol lehet mosni is. Na ott mindig van meleg víz.
Árak
A kempingben irdatlan nagy árak vannak, a városban az eldugott kis boltokban nem annyira. Nagyobb bevásárlóközpont nincs. A boltok délelőtt 10:00tól nyitnak, 13-14:00 óráig vannak, majd szieszta, végül 16-18:00kor nyit ki újra 20-22:00 óráig. A pékáru a legdrágább, egy 750 dekás „kenyér” úgy 250 ft-nyi kuna. Mi mást nem vettünk, mert vittünk magunkkal egy csomó konzervet, meg tartós tejet. A fél literes üccsi egyébként 270 ft-nyi volt. A pizza a szomszéd hotelben 30 kunával kezdődött (Marghareta) és 110 kunáig lehetett választani (ez már egy 8 szeletes pizza, gondolom teli mindenféle földi –és vízi- jóval). Újság: megtalálható kint a Blikk meg asszem a Magyar Hírlap, az eredeti árhoz számolj úgy +100-150 ft-ot. A fagyi teljesen más, mint itthon, a mi gombócaink 2szerese, ára 3 kuna. Én 3 fagyizóban voltam, míg meg nem találtam a legjobbat, ez a kút mellett van, asszem két étterem között van. Meg fogod ismerni a kép alapján. Van halpiac is, már reggel 8kor nyit, viszonylag olcsó a friss hal. A csoki, a cigi, a pia jóval olcsóbb, mint itthon, táblás csoki 70 ft, cigi (ha jól emlékszem, apu vette) úgy 250 ft. Ami nagyon tetszett, hogy a városban a piac csónakokon volt. A gyümölcsárus lány tudott magyarul, rá is mosolyogtam, mert nagyon csini volt. Az árak nem egetverőek, de valamivel magasabbak, mint itthon. Fényképeket a gépről 50-70 kunáért vettek volna rá hozott cd-re (ez azért elég húzósnak tűnt, bár nem vagyok képben az árakkal…)
Étterem, kávézó, fagyizó
A város teli van velük. Azt nem tudom, hogy az étterem milyen árakkal szervíroz, mert nem voltunk ilyen helyen, a fagyi 3 kuna, és nagyon finom. A fent említett fagyizóban 10 kunáért adott a csávó egy Pinocio formát, amiben eleve volt 8 gombóc fagyi. Előtte ettem meg hármat, amivel úgy jól laktam, mint a fene, és utána az a 8 gombóc! Végül is 4en ettük meg. Nagy nehezen! :)
Szórakozás
Hát, sok mindent nem nagyon lehet csinálni, a part köves, és sziklás, mi elmentünk rákászni, búvárkodni (tudod, vízipia, szemüveg) ugráltunk a néhol 3-4-5 méteres vízbe. Az egyik hotelnél kialakítottak egy homokos strandot is valami élményparkkal, aminek a belépője az eget verte, a színvonalat meg nem láttam, így az kimaradt. A városban minden este irdatlan nagy a tömeg, bűvészkednek, festenek, fotóznak, a színpadon énekelnek. Jó volt eltölteni benn egy kis időt. Én sokszor körbebicikliztem a várost, mert mást nem nagyon lehet csinálni.
Nagy élmény volt megélni az utolsó napokban az éjszakai vihart. A víz akkora hullámokat vert, hogy az hihetetlen. Reggelre viszont minden a megszokott rendjén. Egyedül ezen az éjszakán nem aludtam a szabadban. A bátyámmal elmentünk egy hajókirándulásra, 90 kuna/fő volt. Megkerültük Losinj szigetet, kaptunk kaját (halat és asszem sertést lehetett választani, mivel én nem eszem a halat, így utóbbira esett a választás) és vagy háromféle szeszt. Ez a kis kirándulás volt a legnagyobb élményem! 3szor kötöttünk ki, egyszer egy Ilova (vagy valami hasonló, netán Ilovik?) nevű falűban, egy sziklás résznél, és egy barlangnál, ahol a víz mélysége ( bátyám fordítása szerint) 30 méter mély volt! És tökéletesen láttunk a tenger alját! Mikor meg kikötöttünk, az Amerika felfedezése dal szólt! Poén!
Közlekedés
Mi leraktuk a kocsit a lakókocsi mellé, és elfelejtettük, hogy van. De mindenképp le kell takarni valamivel, mert a fenyőről –és néha a nagyon barátságos sirályokról- ehulló potyadék hamar tönkre teszi. A közelben csak Veli Losinj van, ami nem nagy kunszt, így oda nem is mentünk.
Hát ennyi! Kellemes nyaralást!
|