Vik 23 Creative Commons License 2006.02.08 0 0 5011
Ide is beírom ezt, mert fontosnak tartom:

A 90-es években az ÁNTSZ és a Közegészségügyi-Járványügyi Szakmai Kollégium komoly, átfogó tudományos vizsgálatot végzett a gyermekek optimális táplálkozásával kapcsolatban.

A szakemberek háromféle étrendet állítottak össze gyermekek számára. Az étrendek értékelésébõl kitűnik, hogy vitamin és ásványi anyag kiegészítés nélkül önmagában a szakember által összeállított különbözõ típusú étrendek mennyire felelnek meg a korcsoport táplálkozás-élettani igényeinek. Mindhárom étrendet dietetikus tervezte az adott korcsoport számára az étrendtervezés minõségi (korcsoportra jellemzõ ízlésvilág, változatosság, komplettálás stb.) és mennyiségi (napi energia- és tápanyag-beviteli ajánlat) követelményeinek megfelelõen.
A következõ étrendek kerültek értékelésre:
1. Vegán étrend. Az étrendben kizárólag növényi eredetű táplálékok szerepelnek. Az étrendben vitaminnal, ásványi anyaggal dúsított élelmi anyagok nem fordulnak elõ.
2. Lakto-ovo vegetáriánus étrend: növényi alapanyagokat, tejtermékeket és tojást tartalmaz. (Az étrend az OÉTI-be került.)
3. Vegyes étrend. (Az egészségmegõrzõ táplálkozás irányelveit követve készült.)

ÉRTÉKELÉS

A lakto-ovo vegetáriánus és az egészségmegőrzés szempontjai alapján dietetikus által összeállított vegyes étrend energia-, vitamin- és ásványianyag-tartalma minden tekintetben megfelelt a korcsoport számára ajánlott beviteli értékeknek, egyes esetben különbözõ mértékben meg is haladta azt az elfogadható határokon belül.

A vegán étrend energia és több tápanyag vonatkozásában különbözõ mértékben hiányosnak bizonyult. Az energiatartalma 16%-kal maradt alatta a kívánatosnak. Ebbõl kitűnik, hogy a vegán étrenddel az ilyen korú gyermek nem tudja elfogyasztani a szükséges energiamennyiséget. Az étrend összfehérje-tartalma szintén hiányos volt, mindössze 74%-a volt (11,5 E%) volt az ajánlottnak, ami nemcsak mennyiségi elégtelenséget jelent, hanem állati fehérje nélkül - bármilyen szakszerû komplettálás mellett is - minõségileg is elégtelen.

A vegán étrend zsírtartalma is kevesebb volt, 80%-a (28,6 E%) az ajánlottnak. Szénhidrát is legkisebb arányban a vegán étrendben volt, ugyanakkor a szénhidrát aránya az energiát adó tápanyagok közül a vegán étrendben volt a legnagyobb, 59, 4 E%, melynek oka a nagyobb mennyiségű cercália elõfordulása az étrendben. Az étrend hozzáadott cukortartalma hasonlóan a másik két étrendhez megfelelõ volt, az elfogadható 10 E%-ot nem haladták meg. A koleszterintartalom a vegán étrendnél természetesen 0. A P/S arány a vegán étrendben az optimális 0,6-0,8 köztihez képest jelentõsen eltért (232%).

A vegán étrend élelmirost- tartalma lényegesen meghaladta az optimálist (158%), ami már a tápanyag-felszívódás hatékonyságát veszélyeztetheti.

A vitaminok közül riboflavinból (59%) a vegán étrend rendkívül hiányos, valamint hiányosnak bizonyult a kobalaminok vonatkozásában (20%). Néhány növény tartalmaz ugyan kevés kobalamint, azonban az sokkal kevésbé aktívabb, mint az állati eredetű. A többi vitaminból megfelelõ mennyiséget tartalmazott a vegán étrend.

Az ásványi anyagok közül a kalciumtartalom kritikus a vegán étrend esetén (39%). A vegán étrend vastartalma 98%-nak, a lakto-ovo vegetáriánus étrendé 105%-nak adódott az ajánlotthoz képest. A vegetáriánus étrendek vastartalma azonban a növényi vas rosszabb hasznosulása miatt mégsem kielégítõ, amelyet "súlyosbít" az, hogy a tisztán növényi étrendben nagyobb mennyiségben fordulnak elõ olyan anyagok (fitin-, oxálsav, élelmi rost), amelyek akadályozzák a vas hasznosulását. A vegetáriánus étrendek magasabb C-vitamin-tartalma viszont segíti a vas felszívódását. A cink vonatkozásában is nagyon hiányosnak bizonyult (65%) a vegán étrend. A nem említett ásványi anyagokból megfelelõ mennyiséget tartalmazott a vegán étrend.