Törölt nick Creative Commons License 2006.02.06 0 0 63

Ezt én is erősíteni tudom.

Tavaly volt szerencsém 2hónapot Londonban  tölteni két diplomás álláskeresőként. Nem lehetelen de óriási kitartás kell hozzá. Papíron megnyitották a munkaerő piacot, de inkább a "néger" munkára......jól kereső állások esetében a nyitotság az adott cég HR menedzserénél bukik meg ...általában ha lehet választani akkor angol kapja az állást illetve csak akkor nem ha te "túllősz a célon"...sokkal.

Ahol laktam ott voltak akik kulimelóra jöttek ki nekik sem volt könnyű. Azzal tisztában kell lenni, hogy a tömegesen (állítólag hetente 10-15 ezeren(!) )Londonba érkező lengyelek és litvánok általános óta tanulják az angolt....gyakorlatilag találkoztam olyan kőműves lengyel sráccal aki jobban beszélte az angolt mint némelyik volt évfolyamtársam.....ja és otthon is kőműves volt és annak is tanult, mielőtt valaki elkezdene kombinálni a kőmérges pozicíóba szorult angol nyelvtanárról.

A másik ami nehezíti a magyar munkavállaló esélyeit az hogy az említett nációk kolóniába szerveződve élnek egymást erősen segítve.Észak Chelseaben van olyan tömb ahol csak lengyelek élnek, lengyel boltokkal, felíratokkal , éttermekkel, mozival állásközvetítővel, ingatlanirodával  stb.... gyakorlatilag ha egy munkahelyen megüresedik egy hely és ott lengyel is dolgozik oda biztos lengyel fog elhelyezkedni.......Addig a magyarok max 4-5 fős érdekszövetségekbe tömörülve próbálnak boldogulni, szétszortan sokszor minimális nyelvtudással. Sokan akiknek sikerült beilleszkedniük és sinen vannak még véletlenül sem nyújatnak segítőkezet a másiknak....még infórmáció adás szintjén sem.

Tanácsom az, hogy csak átlagosnál erősebb angolnyelvtudással, lehetőleg előre lebeszélt helyre érdemes kimenni...már aki biztosra akara menni.......mondjuk ez nem szentírás lehet próbálkozni, de ez sokszor 4-500ezer forint ablakon történő kidobásával ér fel.

Előzmény: Tam7 (60)