seszosefelelet Creative Commons License 2006.02.03 0 0 1662

> Ezek szerint nincs örök kárhozat, hiszen a halál haláláról beszél?

A halál többértelmű szó. Jelentései:

1.) fizikai halál: az életfunkciók megszűnése, a halál állapotának beállta, ill. maga a halál állapota.

2.) második halál, örök halál: A Biblia sehol nem tanítja, hogy az 1.) halál után a lélek feloldódna a semmiben. A lélek örökké él, de ez sem egyenlő az örök élettel. Hogy tudati vagy tudattalan állapotban él-e tovább a lélek, azt nem tudom. A Biblia megígéri mindenkinek a testben (és tudatban) feltámadást. Ami ezután következik, azt hívjuk örök életnek illetve örök vagy második halálnak (örök kárhozatnak is hívják). Utóbbi a tűz tavában való örök életet jelenti, ha azt ugyan életnek lehet nevezni. Az az állapot már egyértelműen tudati állapot. Hogy a tűz tava valóság-e vagy csak egy kép, nem tudom. Annyi bizonyos, hogy Isten ott nem lesz jelen; az örök halál egy kiki magaválasztotta, Isten nélküli öröklét.
Az örök élet ezzel szemben az Isten jelenlétében töltött öröklét. Előbbi örök gyötrelmet jelent, utóbbi Örök boldogságot. Az csak a viccekben szerepel, hogy vidám társaság lesz ott. Tény, hogy sokan lesznek, de ez a vidámság - Jézus szavai szerint - sírásban és fogcsikorgatásban fog kimerülni.

3.) szellemi halál: Ádám a bűneset után - az ígérettel szemben - nem halt meg. Legalább is az 1.) halál értelmében nem. A kígyó erről beszélt, amikor azt állította, hogy "bizony, nem haltok meg". Éva bedőlt neki, és vele együtt Ádám is. Ők akkor a 2.) halál fiaivá váltak. Fizikailag nem haltak meg, de ha akkor és ott sor került volna az utolsó ítéletre, ugyanúgy a tűz tavában kötöttek volna ki, vagyis a második halál lett volna a sorsuk. Gyakorlatilag minden ember ebben az állapotban leledzik mindaddig, amíg el nem fogadja a Jézus Krisztusban felkínált kegyelmet.

4.) Halál: a Sátán egyik gonosz angyala, a Pokol nevű gonosz angyal kollégája. A pontos munkaköri leírását nem ismerem, de könnyen ki lehet következtetni, mi a dolga. A Jel. 20.14 szerint ezek (és néhány verssel korábban a Sátán is) az örök kárhozatra jutnak. Erre kérdeztél rá: valóban létezik a Halál halála, ami tulajdonképpen a Halál kárhozatra jutását jelenti.

Nem vészmadárkodásnak szántam, csak egy kérdésre válaszoltam.

Előzmény: upi2000 (1641)