okumoto:
Jó a klón is. Jó könnyű, megbízható. Koncertjeimre -mint írtam- sokáig a VK7-est használtam. Mellette persze otthon ott az A100(B3), M3, meg ami kell. Az utolsó évben váltottam Rolandról Viscountra. Így már digitálisban is nagy, kétmanuálosom van.
Minden klónnak van erőssége, gyengéje. Eléggé stílusfüggő is.
A VK nagyon sokoldalú és dögös, keményhangú orgona. Az XB, XK hervadt. A Korg érdekes, vastaghangú, talán túl loudnesses. Voce kissé energikusabb az XB-nél, de elmaradt a VK-tól. A Nord olyan Voce szintű. Eután az igazit legjobban megközelítőnek a Viscount jött be a vastag, de tiszta, erős hangjával.
Tavaly egy szűk összevetést készítettünk, visszaolvasható július végefelé. Ha valakinek hangzási, beállítási kétségei támadnának, jöjjön, nálam összevethetjük, beállíthatjuk az optimálist.
Műlezli:
A VK-é erős. Kár hogy nincs effektintenzitás állítás=mikrofontávolság. Az XB-XK-é viszont elég jó. Minden van. A kissé vékonyabb hangban inkább az analóg átalakító lehet a ludas. A CX-é is jó, dögös. A Nordé szerény, nincs állítás. A DB-é szintén jó. Viszonylag kevés állítási lehetőség, de a lényeg meg van és ami nem állítható, szerencsére jó értéken van. És a DB5-nek van pár különlegessége:
A kétrotoros mellett lehet egyrotoros lezlit is kiválasztani (Borntubívájld)
A zengetőt lehet a lezli elé választani B3 Organ Mate Reverb, tehát forog a zengetett hang mint általában, vagy a lezli után, hogy az ne forogjon, mint a 122/147 RV lezliknél, ahol külön erősítő és oldalhangszóró felel a zengetett hangért.
Stílus:
Szerintem VK: Rock, Blues, XB-XK: vendéglátó, CX: Rock, Jazz, Nord: Pop, rock, Voce: Pop, DB: Jazz, Blues