Na akkor hogy ruha kérdésben én is kifejtsem a véleményem!
Szóval én anno bőrruhában kezdtem a motorozást azon belül is az endurozást, valóban voltak előnyei is, de terepen csak hátrányait élveztem, erre akkor jöttem rá amikor megtudtam venni az első enduro kabátomat, és az első krossz nadrágomat, amit azóta is erekjeként őrzök, sokkal kényelmesebb viselet és könnyebb is, ez terepen nagyon fontos előny!
Most egy kicsit térjünk vissza az aszfaltra és a bőrre, aszfalton szerintem is jobb a bőr /csak a speddes cuccokra igaz ez/főleg ha perec a vége, sajnos a cordura szakad, szétmegy, vége, annyi, ráadásul ha nincs normális protektor benne, arra gondolok hogy a bukás pillanatában összevissza forog pl. a kabát újja rajtunk, akkor csak az első odaverődéstől véd, szóval ez nagyon gáz, ezért is vettem protektoringet /idáig bevallom én is kockáztattam/, amire nyáron is csak felkapok egy könnyed cordura kabátot, amit egy esésnél nem fogok sajnálni, és ennyi, megvan oldva a bőrkabát kérdés!
Egyébként van cordura, bőr, kabát kombináció is, a kopó helyeken bőrt vartak a cordura anyagú kabátra, így elképzelhető hogy kibír 1 vagy 2 elcsúszást is aszfalton, ettől jobban nem véd, mert a protektorok abban sem a karon vannak fixen hanem a kabátba téve, ami a már említett módon elfordul, így csak az első ütést csillapítja, sajnos a többit már nem biztos!
Szóval a passzentos bőrcuccok a legjobbak nem véletlen a speedesek is abban versenyeznek és nem cordurában, viszont az endurosokat megha megnézzük azok meg cordura kabátban, vagy egy krosszmezben nyomják, alatta a már említett protektoring vagy páncél!
Na és hogy kilyukadjak valamerre, én a protektoring és egy vékony, télen egy bélelt cordura kabát híve vagyok, kényelmesebb mint a bőr, és ha leszaladok terepre akkor könnyebben mozgok benne, és nem is izzadok úgy bele /nyáron természetesen ;)/, a nadrág esetében szintén a cordurára esküszöm, azzal a plusszal, hogy ugye ha hosszabb útra megyek, akkor ugye krosszcsizmát veszek fel, és nem csak a nadrágba integrált térdvédőre hagyatkozom hanem vettem külön egy 3eft-os műanyag betétes térdvédőt is amit belehúzok a csizmába, így az nem tud elmozdulni ha esek véletlen, legalábbis nehezebben mozdul el mint a nadrágba integrált!
Nagyjából ez az én viseletem, és szeretem, kényelmes, könnyebben lehet tisztítani is mint egy bőrcuccot, bár mondom nem véd jobban mint egy jó bőrcucc, de ha a megfelelő protektorok használjuk akkor azért ez is elég biztonságos! Ice