Viszont itt egy ismerősöm levele a többszázezer új munkahelyekkel kapcsolatban:
>>Na mondjuk akkor én megmagyarázom )
Van mondjuk egy turista irodám, ahol voltaképpen ügynökként árulom nagy cégek külföldi útjait. Jelenleg öten dolgozunk az irodán.
Ha lecsökkentik a TB terheket 33 %-al, akkor lesz annyi plusz pénzem, hogy felvehessek egy munkanélkülit dolgozni hatodik alkalmazottnak, hiszen a 6 alkalmazottam teljes költsége annyi lesz, mint jelenleg az öt alkalmazotté. Ez így igaz.
De vajon ezt fogom -e tenni ?
Nos, az ez évi elemzések alapján elmondhatom, hogy az irodám forgalma nőni fog 6 - 8 %-al, mert jó iroda és jó a reklámom is, a tavalyihoz képest máris ennyi az előjelentkezés nálam az utakra. Így az árbevételem 6 - 8 %al fog nőni, és 33 %-al csökkennek a terheim, akkor én nem veszek fel ujabb (és egyébként fölösleges) munkaerőt, hanem először emelni fogom az alkalmazottjaim viszonylag alacsony fizetését, a maradék többletből pedig beruházok új bútorra + PR-ra.
A szolgáltatási szférában ugyanis akkor veszünk fel új munkaerőt, ha a meglévővel nem tudjuk minőségben kiszolgálni a szolgáltatást igénybe vevőt, nem pedig akkor, ha csökken a munkaerő költsége.
Nos nálunk nem jön létre új munkahely, vagyis az elméleti közgazdászok ezt benyalták. <<