kenray Creative Commons License 2006.01.31 0 0 189
Thaiföld, kész átverés!

2 éve voltam Thaiföldön. Akkor gyönyörű volt, jó volt, olcsó volt.
Volt
Most jöttem haza ismét onnan. Csalódottan Az emberek sokat változtak.
Lehúzósak lettek. Adok néhány tanácsot ha kimész.
Ha Bangokba mész, készülj fel, hogy a reptéri transzfer 800-1000 Baht. 1 Baht ~5,4 Ft.
Hihetetlen méretű megapolisz. Csak mész, csak mész, autópályák sokasága fut a városon át, 2x3 sávon 2 emeleten párhuzamosan.

Közlekedés:
Ha a szálloda után a nyakadba veszed a várost, akkor azt teheted tömegközlekedéssel
Ami kulturált, tiszta vagy taxival esetleg tuk tukkal. Taxival és tuk tukkal vigyázni kell. Mielőtt beszállsz, alkudj meg az árban. Közöld, hogy nem először jársz itt és tudod az árakat. Taxis 200 B—ot fog mondani. Alkudj! 50-150 B a tarifa. 150 B-ért már elég messze elvisz. Ha nem, akkor keress másik taxist, van dögivel. Van lehetőség olyanra, hogy a taxiórát használja. Az időt és km-et nézi. Csúcsforgalomban, dugóban nem biztos, hogy megéri ezt használni. Tuk tuk is 200 B-ot akar leszedni tőled.
60-B-nál többet soha ne adj neki. Nagyon pofátlanok. Taxi és tul-tuk esetén vigyázz!!!
Kösd ki, hogy nincs megállás, a célállomásnál szállsz ki. Az a divat, hogy a gyanútlan
Külföldit megkocsikáztatják, mondván, hogy tud jobb helyet mint te. Elvisz enni, vásárolni, kézműves manufaktúrába, öltönyöshoz stb. Ezekért ő pénzt kap. Általában 100 B-ot. Mi is megjártuk, úgy kellett kimenekülnünk a taxiból. Szóval nincs megállás!
Tudatosítsd az agyában.
Térképet nem ismerik, nem tudják kezelni, tehát így ne is kérj segítséget.
A nagyon segítőkész embernek ne dőlj be, mert rád tukmál egy városnézős tuk tukkot
Aminek nem biztos, hogy jó vége lesz.

Vásárlás:
Az árak felszökkentek a piaci árusoknál. Hihetetlen magas összeget mondanak.
Amikor lalkudtad a negyedére a dolgot és megveszed, akkor azt hiszed rohadt jó üzletet csinálsz és odaadod a pénzedet neki, holott ezen még mindig sokat karmol.
Ráadásul iszonytosan gyenge copy-kat árulnak. Csak annyit adj nekik valamiért, amennyit neked megér. Vedd figyelembe, hogy copy-t veszel, meg azt, hogy Ázsiában vagy ahol minden töredéke az európai áraknak. Ha akarsz venni pl Nike dolgokat, előtte menj be egy plázába vagy boltba ahol eredetit adnak. Megdöbbensz utána az utcai Nike-n. Holott a boltiban is a cimkén made in Thailand felirat áll.
Farmernaci kb 600 B, Cipők szintén 600 B, óra 1300-15600 B. Ennél többet ne adj nekik. Szeretik átverni a turistát.

Utazások:
Ha át akarsz menni Kambodzsába, akkor a határon válts vízumot. Általában a busz ami elvisz téged a határig, az megáll még előtte, mondván itt lehet enni. Aztán közlik, hogy kérik az útleveleket, mert megcsinálják a vízumot. Nagyon segítőkészek, de jól le is húznak. A vízum Kambodzsába 800 B, ők 1200-at kérnek. Összeszedik a halom útlevelet, amíg kajálsz náluk addig ők elszaladnak vele a határra.

Phuket:
Cunaminak szinte nyoma sincsen, gyorsan helyre rakták. A víz már nem olyan tiszta mint 2 éve és a színe sem olyan szép. A halak eltűntek. Phi-Phire szerveznek speedboat-os kirándulásokat nagy árkülönbségekkel: 700-2500 B-ig az egynaposokat. A szigetet lesöpörte a cunami, nem építették újra. Hal kevés van, a tengerfenéken koral törmelékek vannak csak. Ezt mondjuk most nem néztem meg, mert féltem a csalódástól, 2 éve láttam. De elmondások szerint így néz ki. 3000 Pálmafa hiányzik… Ezt nem tették rendbe, mert más tartományhoz tartozik.

Én ezek után nem ajánlom senkinek Thaiföldet. Pár lve még jó és szép volt, most már egy lehúzós ország lett. Aki először jár ott, annak most is szép lehet, de már tényleg nem olyan mint volt. Menjetek helyette inkább Malájziába vagy Vietnámba. Még nem annyira felkapott. Malájzia olcsóbb is.