A Quirino Hway sokkal kényelmesebb és jobb minőségű út, mint a nyugati útvonal. Utunk elején kicsit esett az eső, de ez inkább hangulatosabbá tette a hegyekből való távozást. A táj ezen az úton gyönyörű és a forgalom is kisebb, ami sajnos Manilához közelítve fokozatosan rosszabb lett.
Nem írtam eddig, de Luzon szigetén a highwayek mentén elég sok gyorsétteremmel találkoztunk, így aki nem akarja bevállalni a helyi kajákat ezen a részen bármikor be tud térni egy McDonaldsba, Chow Kingbe, meg volt valami mókusos étteremlánc is.
Továbbá rengeteg helyen nagyon zöld banánokat árulnak. Mi naívan azt gondoltuk, hogy biztos egy itteni fajta, ami zölden jó. Nos rá kellett jönnünk, hogy csak a sárga banán finom...
Reggel 10 kor indultunk Banauéből és este 6 kor Manilába érkeztünk. Itt valami hihetetlen bravúrral viszonylag gyorsan (1,5 óra) megtaláltuk Makatit. Úgy gondoltuk, hogy Makatiban szállunk meg, hiszen másnap itt kell majd leadni az autót is. Az autókölcsönzőt anélkül megtaláltuk, hogy ismertük volna a címét. Elég profik lettünk...
Mindenesetre Makati Manila üzleti negyede. Tele van magas és modern épületekkel, bárokkal, éttermekkel, no meg kúrvákkal is. Elég szembetűnő a szexturizmus. És a legtöbb lány még 16 évesnek se nézett ki...
Mi úgy gondoltuk, hogy az elmúlt napok fáradalmait egy komfortos szállodában szeretnénk kipihenni, ahol van melegvíz és víznyomás. A Garden View Hotelt választottuk, ahol a 20. emeleten kaptunk egy kicsi, de szép szobát.
Másnap reggel 7kor fürdéssel kezdtük....a 24. emeleten. Ott ugyanis volt egy nyitott medence. Eddig életemben nem fürödtem ilyen magasan feszített víztükrű medencében, rádásul úgy, hogy Manila a lábaink előtt hevert. Nagyon szép volt.
Reggeli után indultunk visszaadni az autót. Az egyetlen megjegyzésük az volt, hogy elég piszkos. Gondoltam magamban, hogy ha tudnátok, hogy milyen utakon jártam... Biztosan rövidítettem legalább 1 évet az autó életéből. Ezután mentünk a domestic airportra, ahol átvettem illetve megvettem a jegyeket az aznapi és az összes többi helyi repülőútra. A reptér bejárata mellett az összes helyi légitársaságnak van irodája, amelyek majdnem éjjel nappal nyitva vannak, így aki úgy gondolja, hogy majd ott vesz repjegyet, az semmilyen akadályba nem fog ütözni.
Aki visszaolvasott az tudhatja, hogy elég komplikált volt a SEAIRnél jegyet venni itthonról. Civakodtam ott is egy picit, mert rrá kellett fizetnem még a jegyekre. Szerintem senki ne próbálkozzon otthonról jegyet intézni, mert felesleges és drágább.
Repjegyeink:
Manila - Puerto Princesa ASIAN SPIRITTEL= 2.990 peso / fő (18 kg a megengedett)
El Nido - Busuanga SEAIR = 2590,5 peso / fő (10 kg a megngedett, utána minden kiló túlsúly bruttó 44 peso, amit úgy lehet csökkenteni, hogy a kézipoggyászodba pakolsz át nehéz dolgokat)
Busuanga - Manila SEAIR = 3096,5 peso / fő (10 kg)
Airport leaving tax:
Domestic: Puerto Princesa - 200 peso, El Nido - 100 peso, Busuanga - 10 peso
International: Manila - 550 peso
Tehát a reptéren várnunk kellet még 2 órát a repülő indulásáig. Aki teheti ezt spórolja meg, mert nagyon le van hűtve a váró. Én fáztam...
És irány Puerto Princesa.
1. Banaue - Manila
2. Mt Pinatubo
3. Manila, Makati skyline
4. Garden View Hotel 24. emelet