Szia Arth ur!
Télálló banánnál (és más érzékeny növénynél, mely takarást igényel,) vigyázni kell arra, hogy a fólia alatt ne párásodjon be. Ha kinn hideg van, de süt a nap, akkor a fólia alatt felmelegszik a levegő. A pára ilyenkor le is csapódik a fólián. Érdemes szellőztetni, hogy a felesleges pára eltávozzon. A fólia alatti felmelegedés miatt a hőingadozás elég nagy lehet. Legalábbis a télálló pálmák topikban az okosok ezt mondják, nekik több éves tapasztalatuk van ebben.
Én emiatt inkább csak náddal burkoltam körbe a féltett növényemet, és csak a tetejére húztam egy szemteszsákot, így csapadék nem éri, de tud szellőzni. (Persze, a nád alatt rengeteg falevelet halmoztam fel szigetelőanyagnak. Ráadásul, a falevél lassan bomlik, így hőt termel.)
A fent leírtak lehet az egyik ok, hogy kipusztult a banánod. Meg persze az is, hogy érdemes gombaölővel bepermetezni takarás előtt, mivel az említett okok miatt a gomba hamar elszaporodhat a fólia alatt. Mivel a banán nem fás szárú, érzékenyebb erre.
Szeged környékén lévő "falusi"? Mennyire falusi? Én hódmezővásárhelyi vagyok. És te?
Én is fontolgatom, hogy beruházok egy télálló banánra, vagy pálmára. Ha a következő telet kinn tölti majd a kis banánod, számolj majd be a fejleményekről.
Szia!
Évi