Csak kozbe szolok ....
Az, hogy vki ilyet ir, hogy a futok egeszsegesebbek, mert a levegobol beszivott prana frissitoen hat, es a futok ugye kapkodjak a levegot, ez a felinformaciok tovabb kombinalasabol adodik.
Ha Hanish vilagosan el tudta volna magyarazni az irasaiban a joga ertelmezeset, amibol ki van ragadva a mazdaznan, akkor ilyen kijelentesek szerintem nem hangozhatnanak el mazdaznan kovetoitol.
A prana tenyleg jo hatassal van az emberre, ha tud aramlani az energia vezetekeken, a nadikon. Huuu, materialistak keretik a fuluket befogni.
Az, hogy vki sok levegot vesz, annak meg nincs koze ahhoz, hogy a nadik ki vannak tisztitva. Plane egy futonal, aki nem mozgatja ugy at a testet.
Ha mar ilyen elmeleti dolgokat veszunk, akkor szerintem egy sporttornasz, aki minden iranyban rugalmassa es edzette teszi a testet, es ezaltal az energia rendszeret is atfogobban stimulalja, mint a jogaban ugye az aszanakkal, az sokkal jobb eselyekkel indul olyan eredmenyek eleresere, amit a joga tudatossagot novelo haladobb fokozata ad, mint egy futo.
Vagy akar egy uszo is, aki automatikusan megtanulja a teljes joga legzest, plussz a legzes visszatartast, ami ugye szinten elofordul a pranayamaban.
A magasabb tudatossagot es a tisztabb elmet nem a legzes, es a prana adja, hanem a kitisztitott energiavezetekeken keresztul aramlo energia.
A joga azonban azzal tobb a sporttornanal, es az uszasnal, azzal hogy az egeszseges testet meg mas eszkozokkel is tamogatja.
Ha mar sportoknal tartunk, egyebkent en ugy hallottam, hogy az uszas az egyik legegeszsegesebb sport. Masreszrol en a tornat tartom a sportok csucsanak, ami egyszerre kovetel meg a sportolotol erot, hajlekonysagot, es koordinaciot.
Azonban az olyan kijelentesektol tartozkodom, hogy melyik sport adja a legtisztabb elmet. Vagyis, hat, hmm, talan a sakk?? :)
Tomi