Sarkany Creative Commons License 2006.01.26 0 0 3091

Jaj nekünk! avagy egy sötét nép sötét jövőképe

A napokban a hivatalos statisztikák között lapozgattam, és egy érdekes adatra bukkantam. A hazánkban bejegyzett pártok taglétszáma összesen nem éri el a felnőtt lakosság 5%-át! Ez számomra azt jelenti, hogy egy hihetetlen arányú kisebbség terelgeti a nyájat tetszése szerint arra, amerre akarja. Lelki szemeim előtt meg is jelent egy nagy birkanyáj, amely jobbra-ballra hömpölyög a nagy semmi közepén néhány eszes honfitársunk érdekei szerint, azok csettintgetéseire.

Számomra hihetetlennek tűnik, hogy a kincstári statisztika szerint is valamilyen ideával fertőzött agyú kisebbség mindig ki tud állítani annyi kiművelt emberfőt, ahány a „nyáj” életben tartásához szükséges. Az életben tartás célja ugyan világos: hiszen pásztoraink a nyájból táplálkoznak. Az azonban érthetetlen, hogy az ideáktól mentes, tiszta agyú 95% nem képes annyi fertőzésektől mentes, pallérozott elmét kiállítani, amely végre a nyáj kedve szerinti utat egyengetné.

Némi töprengés után azonban szörnyű kétségek kezdenek gyötörni. Talán az én nyájam olyan sötét, hogy nincs is jövőképe!? Talán ez a céltalan ide-oda hömbölgés a pusztában a lételeme ennek a nyájnak!? Láttam ugyan néhány sorstársam fejét felbukkanni, de azok eltűntek. Mások megpróbáltak kitörni, de azokat meg a falkát terelgetők kapták el. Lehet hogy jobb, ha én is belesimulok az összképbe?

De nem! Én tudom merre akarok menni. Látok kövér legelőket, ahol mindannyian jól lakhatunk. Látok árnyat adó lombokat, ahol megpihenhetnénk. És még csak nem is kellene messzire mennünk, csak a nemrég elhagyott „kőkeresztig” visszakocogni. De vajon ki a fene akarhatja ezt rajtam kívül. Ebben a nyájban úgy érzem én vagyok az egyetlen fehér bárány.

A többi sötét birkának a gondolkodása is olyan, mint a bundája, az ártatlanokat éppúgy eltapossák, mint a kivezető utat. Így aztán ez a nyáj itt fog forgolódni a sötétség közepén mindaddig, amíg az utolsó szemig fel nem zabálják. Az hiszem jobb, ha lelépek. Így talán marad hírmondó.

Gulyás Péter