kisszszoros Creative Commons License 2006.01.25 0 0 2

Tofu I

 

hozzávalók:
30 dkg szója bab
3 liter víz
2 e.k. ecet

A szójababot 7-8 óráig áztatjuk, tisztítjuk, 3 l vízzel összeturmixoljuk, a nyers tejet kipréseljük, és közepes lángon felforraljuk.
Az ecetet beleöntjük a tejbe, lassan keverjük és fedővel, kis lángon tovább főzzük. Vigyázzunk, hogy ne fusson ki!!

Kb. 5 perc után felúszik a puha tofu a felszínre.
Ezt a tofut egy lyukas, szögletes, ritkásan szövött szövettel terített formába öntjük, egy másik darab szövettel fedjük, és egy kis súlyt teszünk rá, hogy a lé lecsorogjon, és a tofu összeálljon. 

 

 

 

Tofu II

1 csésze áztatott szójabab,
4 csésze víz
2 teás kanál keserűsó (magnézium-klorid).

A jól megmosott szóját öntsük le forró vízzel, hagyjuk állni 15 percig. Szűrjük le, újabb vízbe téve 10 órán át áztatjuk. Leszűrjük, jól megmossuk, turmixban forró vízzel pépesítjük.

A pürét vastag aljú lábasban tegyük vaslapra és kislángon forraljuk fel. Állandóan kevergetni kell, mert kifut és leég. 10-15 percig főzzük.

Leszűrjük: egy fazékra szitát teszünk, ebbe szűrővásznat, vagy gézt. Ha lecsepegett, óvatosan (forró!!) jól csavarjuk ki, hogy semmi ne vesszen kárba.

Az így kapott, kb. 80 fokos szójatejet elkeverjük 1 cs. forró vízben feloldott keserűsóval, majd 5 percre lefedjük. Óvatosan összekeverjük.
10-20 perc múlva megalvad, ha mégsem, akkor keverjünk hozzá egy kis alvasztó anyagot (?keserűsó?). 

A tejsavót úgy szűrjük le, hogy szitát szűrővászonnal bélelünk, ebbe öntjük az alvadékot. Ráhajtjuk a kendőt, ráteszünk egy kerek lapot, esetleg tányért, erre pedig nehezéket.
Ha keményebb tofut akarunk, 1 órán át tartson a préselés. Ha krémhez, mártáshoz akarjuk használni, kevesebb a préselési idő.
Kiemeljük a szitából, hideg vízbe tesszük, hűtőben, a vizet naponta cserélve, 8-10 napig eláll.
Fagyasztható is, ilyenkor megsárgul, állaga, íze megváltozik. ....