Tofu I
hozzávalók:
30 dkg szója bab
3 liter víz
2 e.k. ecet
A szójababot 7-8 óráig áztatjuk, tisztítjuk, 3 l vízzel összeturmixoljuk, a nyers tejet kipréseljük, és közepes lángon felforraljuk.
Az ecetet beleöntjük a tejbe, lassan keverjük és fedővel, kis lángon tovább főzzük. Vigyázzunk, hogy ne fusson ki!!
Kb. 5 perc után felúszik a puha tofu a felszínre.
Ezt a tofut egy lyukas, szögletes, ritkásan szövött szövettel terített formába öntjük, egy másik darab szövettel fedjük, és egy kis súlyt teszünk rá, hogy a lé lecsorogjon, és a tofu összeálljon.
Tofu II
1 csésze áztatott szójabab,
4 csésze víz
2 teás kanál keserűsó (magnézium-klorid).
A jól megmosott szóját öntsük le forró vízzel, hagyjuk állni 15 percig. Szűrjük le, újabb vízbe téve 10 órán át áztatjuk. Leszűrjük, jól megmossuk, turmixban forró vízzel pépesítjük.
A pürét vastag aljú lábasban tegyük vaslapra és kislángon forraljuk fel. Állandóan kevergetni kell, mert kifut és leég. 10-15 percig főzzük.
Leszűrjük: egy fazékra szitát teszünk, ebbe szűrővásznat, vagy gézt. Ha lecsepegett, óvatosan (forró!!) jól csavarjuk ki, hogy semmi ne vesszen kárba.
Az így kapott, kb. 80 fokos szójatejet elkeverjük 1 cs. forró vízben feloldott keserűsóval, majd 5 percre lefedjük. Óvatosan összekeverjük.
10-20 perc múlva megalvad, ha mégsem, akkor keverjünk hozzá egy kis alvasztó anyagot (?keserűsó?).
A tejsavót úgy szűrjük le, hogy szitát szűrővászonnal bélelünk, ebbe öntjük az alvadékot. Ráhajtjuk a kendőt, ráteszünk egy kerek lapot, esetleg tányért, erre pedig nehezéket.
Ha keményebb tofut akarunk, 1 órán át tartson a préselés. Ha krémhez, mártáshoz akarjuk használni, kevesebb a préselési idő.
Kiemeljük a szitából, hideg vízbe tesszük, hűtőben, a vizet naponta cserélve, 8-10 napig eláll.
Fagyasztható is, ilyenkor megsárgul, állaga, íze megváltozik. ....