kaja:
érdekes, de alapvetően hiánycikk néha egy-két fajta tengeri herkentyű a tengerparti falvakban.
Így volt olyan este, hogy mondjuk calamarit nem tudtunk enni, se rákot, volt helyette finom grouper fish.
Nagyon érdekes egyéniségek üzemeltetnek Palawanon éttermeket, szállóhelyeket.
Coronon például volt egy francia antropológus aki 15 évig élt dél Palawan egyik törzsénél, amiről végülis kiderítette, hogy nem többezer éves múltú, így nem finanszírozták tovább kutatását. Felköltözött Coronba, csinált egy francia éttermet, ahol az eredeti francia bagueten kersztűl a coco-vineen át minden finomságot lehetet kapni. nekem mondjuk nem minden jött be.
Amit úgy általánosan tudok mondani, hogy a rizst rendszerint sótlanul főzik (vagy nagyon kevés sóval).
Ugyanazt a filippin kajákat el lehet jól és rosszul is készíteni, bár ez itthon is így van.
Az árak meg ugyanolyanok mint thaiföldön, kivéve cigi, ami sokkal olcsóbb, alma ami drágább mint itthon (lévén hogy import), de általánosan jellemző ugyanaz az olcsóság mint a thaioknál. Manila ettől persze eltér, ott minden drágább.
Ettünk pl. 1 kg lobstert 800 pesoért elnidoban.
Pénzváltás. Hát én nem tudom, hogy ki hogyan talált nagyon jó váltóhelyet, de én mindenhol ugyanazzal az árfolyammal találkoztam (1 eur - 62 p, 1 usd 52 p). Ettől minimális eltérés volt a különböző váltóhelyeken, pedig többet is lecsekkoltam manilában. Manilán kívűl általában lényegesen rosszabbul is váltanak, de mindenhol lehet normális árfolyamot is találni. El Nido: 1 usd - 50 peso, Coron 1 Usd - 51 peso. De ha nagyobb összeget akarsz váltani, akkor mindig jobb árfolyamot tudsz elérni. Én 500 Usd-t váltottam Manilában úgy, hogy megkérdeztem az árfolyamot, majd elindultam kifelé miután 50 pesot-t akart adni 1 usdért, és úgy "rángattak" vissza miután montam, hogy 53-ért az övék lehet. Végülis 52,5-ért váltottam.
A reptéren egyébként ez volt az árfolyam.