vitézgica Creative Commons License 2006.01.23 0 0 247
"Világsztár a Bandi kocsmából  2006-01-09

...– Hogyan írja a számait, komponálja őket, vagy inkább improvizációkból állítja össze?
– Aki nagyon komolyan komponál, azt én úgy képzelem el, hogy – Hogyan írja a számait, komponálja őket, vagy inkább improvizációkból állítja össze?
– Aki nagyon komolyan komponál, azt én úgy képzelem el, hogy minden reggel leül egy íróasztalhoz, aztán rettentően sokat ír, csak úgy dobálja a papírokat… Hát, én nem vagyok ilyen. Kotta nélkül is lehet komponálni, és az szerintem sokkal komolyabb. Nálunk úgy működik, hogy összehívom a zenészeket a Pipa utcai Bandi kocsmába, és reggel kilenctől délután ötig próbálunk. Négy óra felé megjön az ebéd, a feleségem főz, és tulajdonképpen a helyszínen találjuk ki a számokat. Nem teljesen improvizációból, mert támpontokat azért adok. A keret, a téma megvan, de a többi nincs megbeszélve, úgy nem is lenne jó.
minden reggel leül egy íróasztalhoz, aztán rettentően sokat ír, csak úgy dobálja a papírokat… Hát, én nem vagyok ilyen. Kotta nélkül is lehet komponálni, és az szerintem sokkal komolyabb. Nálunk úgy működik, hogy összehívom a zenészeket a Pipa utcai Bandi kocsmába, és reggel kilenctől délután ötig próbálunk. Négy óra felé megjön az ebéd, a feleségem főz, és tulajdonképpen a helyszínen találjuk ki a számokat. Nem teljesen improvizációból, mert támpontokat azért adok. A keret, a téma megvan, de a többi nincs megbeszélve, úgy nem is lenne jó. ...
... Ahogy az ember, úgy a hangok, a formák is letisztulnak. Persze van ebben egy kevés tudatosság is. Ahogy nézem, az emberek harmincéves korukra általában elérik a céljukat, és akkor jönnek rá, hogy hülyeség volt, amit addig műveltek. Most vagyok harmincegy éves, és én is valami hasonlóra jöttem rá. Megnőtt a hajam, a szakállam, lett feleségem, született gyerekem, meghíztam, ennyi. A zenével is csak az történik, ami az emberrel, máshogyan ez nem is működhetne."

A teljes cikk a Magyar Hírlap oldalán olvasható: http://www.magyarhirlap.hu/Archivum_cikk.php?cikk=100189&archiv=1&next=0