Szia fromme!
Szívesen megosztom bárkivel csekélyke tudásom, így számomra természetes, hogy információt adok növénnyel kapcsolatban.
A felsorolt weboldalak felét ismertem, nekem a legpontosabbnak, legrészletesebbnek Terebess honlapja tűnt. Ha jól emlékszem, Tiszaörvényen van egy bemutató kertészet, ahol rengeteg egzotikus télálló növény van. Így nekik van tapasztalatuk is.
Rappaiéknál még én sem jártam, de mivel kocsink nincs, csak bicikli, így kétszer is meggondolnám, hogy nekiinduljak-e az útnak. (Sőt, háromszor is!) Azt tudni kell, hogy Hódmezővásárhelyen lakom, ami Zombától kb. 150-200 km-re van. Szép kis biciklitúra lenne! Ráadásul, amennyi növényt én vásárolnék, az egy furgonra való lenne. (Persze, ha a pénztárcám laposságát nem vesszük figyelembe.) De azért érdekes a gondolat, ha te is, meg én is elindulnánk bevásárló útra Rappaiékhoz. Lehet, hogy a zombai kórházban találkoznánk végkimerülés határán...
Ha veszel egy kis fácskát, akkor, ha a kert nagysága, kialakítása engedi, nem lehet a még meglévő barackfa mellé ültetni? Egyrészt, van olyan fa, mely kivágása, gyökerestől történő kiemelése után nem érdemes hasonló tápanyagigényű fát ültetni a helyére. Magyarul, a mostani barackfa hasznosította az adott hely bizonyos tápanyagkészletét, és ha a datolyaszilvafa is ugyanezeket a tápanyagokat akarja felvenni, akkor nem sok maradt neki. Megoldható lenne, hogy 2-3 méterre távolabb ültetnéd? Így "új" földbe kerül, és amíg meg nem erősödik, a barackfa is maradhat.
Lehet, hogy a fenti tápanyaggal kapcsolatos eszmefuttatásom hülyeség, de a józan paraszti eszem ezt mondja. Persze, lehet hogy egyszerű trágyázással megoldható mindez.
Annyit még hozzátennék, hogy amit én vettem fácskát, a konténerben lévő földet nem hálózta be a gyökérzete. Kb 30 cm átmérőjű, 30-40 cm magas műanyag "cserépben" volt. Így, akár nagyobb cserépben is lehet nevelni egy ideig.
Szia! Évi