Az oktatási minisztérium teljesen eltévedt ez ügyben. Gönc Kinga képtelen felfogni a gettó iskolák létrejöttének okát. Több esetben is felvetődött bennem a társadalom számára káros folyamatok erőszakos felgyorsítása, és kierőszakolása.
Helyesnek találom a vegyes osztályok kialakítását, de nem úgy ahogy ezek a dilettáns hivatalnokok elképzelik! Én gyerekkoromban a Kecskeméti Kurucz téri iskolában tanultam. A környéken akkor hatalmas cigánytelep volt. Az iskolában pedig alig - alig volt oktatás. Másodikos létemre sajnáltam a tanárokat. Vegyes osztályok esetében a létszám szerintem nem lehet 15 főnél több. Ha annál több a létszám, a tanárok képtelenek irányítani a gyerekeket. Minél rosszabb az összetétel, annál kissebbnek kellene lennie az osztálylétszámnak. Ezek az őrültek pedig most emelték meg az osztálylétszámokat. Valami félelmetes némber a TV2 - őn ma este azt javasolta, hogy a cigánygyerekeket kollégiumba kell szállítani. Annak a félnótás hölgynek fogalma nincs a cigánycsaládok összetartásáról. Elefánt a porcelán boltban.
Először is biztosítani kell, hogy a vegyes összetételű osztályok létszáma korlátozott legyen. A tanároknak eleve sokkal magasabb fizetésűeknek kell lennie.
Mindenképpen kétcsoportos oktatásnak kell működni az osztályokban, ahol elsősorban a gyerekeknek kell dönteni, hogy melyik követelményű csoportban akarnak tanulni. Ehhez a tanítóknak rendkívül komoly otthoni előkészítő munka kell, amit tetszik, vagy nem tetszik, honorálni kell. A cigánytanulók számának kevesebbnek kell lenni mint a nem cigányoknak. Különben nem a cigánytanulók színvonala fog emelkedni, hanem az ott tanuló nem cigányok süllyednek le a cigánytanulók szintjére.
Közvetlen rendőri ellenőrzés alá kell helyezni ezeket az osztályokat a tanárok védelmében. Gondolják meg, az a tanár, akit a szülő felpofozott, gyakorlatilag a gyerekek előtt megbukott, nem fognak felnézni a tanulók arra, akitől az erkölcsi tartást, akaratot kellene elfogadni. Többet a gyerekekre nem fog tudni hatni! Hát az a sok mar.. aki az oktatási minisztériumba dolgozik, mért nem tudja ezt felfogni?
Ha ez nem biztosítható, a cigánygyerekeket kell távolabbi iskolákba szállítani nap - mint nap, ha másként nem megy, rendőri segítséggel, akár erőszakkal. Este a cigánygyerekeknek otthon kell lennniük.