weigertj Creative Commons License 2006.01.16 0 0 3993
Sziasztok!

Tavaly augusztusban volt egy könyökcsont (radius fej) törésem, ami a röntgenfelvételek tanúsága szerint szépen össze is forrt. A gipsz levétele után jött a szokásos gyógytorna (ami a törés utáni 3 héten elkezdve kissé korainak tűnik utólag megítélve). A problémám az, hogy azóta se tudom rendesen kiegyenesíteni a jobb karom, ill. az izmok bizonyos szinten merevek, visszamerevednek. Vegetáriánus szakirodalomban olvastam, hogy izom ill. ízületi jellegű problémákon is segített már a vegetáriánus táplálkozás. Tudom, sokkal jobb, ha valaki nem kényszerűségből választja ezt az utat. 5 évvel ezelőtt már féléven át vegetáriánus voltam, aztán elkerültem itthonról és sajnos kényelmi okokból visszatértem a húsra. Most márciustól újra elvetem az állati fehérjét (a húst legalábbis), addig csökkentem a mennyiégét.

Kérdésem lenne, hogy közületek valaki hasonló (ízületi, töréses, izomsorvadásos) betegségén segített-e már a vegetáriánus táplálkozás? Ha van is megoldás, akkor úgy gondolom, a testmozgás - életmód - mentalitás - táplálkozás vonalon együttesen kell keresnem a választ.

A vegetáriánus életmód mellett morális okokból döntök, csak sajnos gyakran túl hangos a húsevők táborának zaja. Elképesztően ellentétes véleményeket hallok pro és kontra. Egyébként nem értem, egyesek milyen logikai megfontolásból tartják szélsőségesnek a vegán étrendet. Csak azért, mert a két szélre elhelyezik a húsevést és a húselhagyó táplálkozást? Ebben semmi logika nincsen. A szélsőség talán az lenne, ha egész nap almamagot ennénk. Nem tudjuk, hol húzódik a szélsőség pontos határa, ezért ilyen alapon sosem szabadna vitázni.