kemese Creative Commons License 2006.01.16 0 0 394

Találtam egy jó salátát, J. Olivertől, a héten megcsinálom.

 

Meleg kenyérsaláta

 

Hozzávalók 4 személyre:  1 olasz zsemlecipó (ciabatta), extra szűz olívaolaj, 1 gerezd megtisztított, apróra vágott fokhagyma, tengeri só és frissen őrölt fekete bors, 12 szelet pancetta vagy húsos füstölt szalonna, 1 citrom leve, 4 nagyobb tanyasi tojás (nagyon frissnek kell lennie), 3 nagy marék rucola, 1 fej fodros saláta (lollo rosso), 100 g parmezán egészben

Melegítsd elő a sütőt 200 °C-ra. Hámozd meg a zsemlédet, a héját el is dobhatod, a belsejét tépkedd ujjnyi darabokra. Tedd a kenyeret egy tepsibe, locsold meg egy kis olívaolajjal, keverd össze a fokhagymával, a sóval és a borssal. Süsd 10 percig, hogy ropogós legyen, majd fektesd rá a szalonnát, és süsd még 5 percig, hogy az is ropogjon. Keverd össze a citromlevet 8 evőkanál olajjal, és ízesítsd. Forralj só nélkül vizet egy nagy lábosban.
Egy méretes tálban kavard össze a salátaleveleket, a szalonnát, a kenyeret az önteteddel, majd oszd el az egészet 4 tányérra. Ha a lábosban forrásnak indult a vized, óvatosan üsd bele a 4 tojást. Tojásbuggyantó akciód sikerét csak a legfrissebb tojatoktól várhatod! Főzd őket 4 percig, ha lágyan szereted, vagy ízlésed szerint tovább. Biggyessz egy-egy tojást minden salátástányérra és forgácsold rá a parmezánt.

 

Milyen tipusú kenyér a cibatta?