- Le kell hogy mondjál a könnyü hordozhatóságról
Mit értünk könnyű hordozhóság alatt? Hogy zsebrevágod? Nekem a hordozhósággal soha nem volt gondom, pedig gyerekkel a nyakamban végigcsináltam úgy egy tíznapos nyaralást, hogy nap mint nap órákat gyalogoltunk és a fényképezőgép / táska mindig nálam volt.
- Le kell hogy mondjál arról az érzésről, hogy megvettem, aztán semmi gondom, csak használom, nem szükséges rágódnom, nem kell további óriási áldozatokat hoznom az objektívpark bővítése miatt
Ez emberfüggő. Megveszed a vázat egy általánosan használt obival, majd ha a fényképezési szokásaid, kedvenc témáid szükségessé teszik, akkor veszel hozzá nagylátót, telét, makrót, stb. Célirányosan fejleszthetsz, _csak_ olyan eszközt kell megvenned, amire szükséged van.
Kompakt esetében egyébként ugyanez a szitu: ha "igazi" makrókat szeretnél, akkor előtétlencsét kell venned. Telés gépnél (Pana) nagylátószögű előtétlencsét, nagylátósnál (Sony R1) meg tele előtétet kell venni. A különbség annyi, hogy itt a minőségnek is adsz egy pofont...
Lényeg a lényegben: rágódni egyik esetben sem kell, ha a fényképezési szokásodnak megfelelő gépet veszel. Ha meg más jellegű képeket is szeretnél csinálni, akkor tökmindegy, hogy dslr vagy kompakt - kiegészítőt kell venni.
- Ha fényképezni akarsz, azt előre tudnod kell, el kell tervezned, előkészületeket kell tenned
Ezt már egyszer tisztába tettük, nem? Kompaktnál is megterveztem, hogy a parkba mikor megyek fényképezni a fényviszonyok miatt, fel kell-e tennem szűrőt, stb, stb, stb. _NEM_ a gép típusa határozza meg az exponálógomb lenyomása előtti teendőket, hanem a kép tárgya és a fényviszonyok!
- Borzasztóan egysíkuan, csak a keresőben látod a képet elkészülte elött, ez szemüvegeseknél komoly hátrány, illetve extrém testhelyzetben is
A kereső valóban jelenthet hátrányt, ha mondjuk fej fölül kell fényképezni vagy makrózásnál. Viszont borzasztóan jó érzés, hogy nem egy monitort kell bámulni, hanem a valóságot látom:) Szemüveges vagyok, még nem volt gondom ebből.
De mi az, hogy egysíkú? Nem az a lényeg a fényképezésnél, hogy a látott dolgot megörökítsük egy eszköz segítségével? Egysíkú, unalmas lehet egy konferencia valamelyik előadása, vagy ha egymás után többször meg kell nézni egy gyenge filmet.
- A CCD tisztitását rendszeres időközönként be kell vállalnod, akár tetszik, akár nem
Ez általánosságban igaz (nekem úgy látszik, szerencsém van, mert közel 10 hónapos a váz, és csak homogén felületet fotózva f16-nál szűkebb rekesz esetében vannak látható foltjaim, de csak akkor, ha a képet teljes méretben nézem a monitoron. Ez meg ugye nem igazán előforduló fotótéma:))) De igaz, ebből a szempontból munkásabb dolog egy dslr.
- Általában a stabilizátor is felejtős dolog, ha csak nincs nagyon sok pénzed olyan obit venni
Ez igaz (ugyan a KM 5 és 7D beépített stabival rendelkezik).
Annyit hozzátennék, hogy a stabilizátor szinte kizárólag statikus témáknál használható, és ott se mindenható. Már egy másodperces záridőhöz is állvány kell. Egyébiránt sokkal hasznosabb, ha egy obi fényerős, mintha stabilizált lenne.
- Le kell mondanod a makrofelvételekről, ha csak nem szerzel be ehhez is speciális objektívet, de akkor már elég magas összegnél járunk
Egyrészt nem igaz (közgyűrűk!), másrészt "normális" 1:1 vagy minimum 1:2 leképezési arányhoz a digitek makrófunkciója is kevés (nyilván akadhat egy két kivétel, de ilyennel még nem találkoztam).
- Összeségében nem teheted meg, hogy csak a képre koncentrálj
De miért nem koncentrálhatok csak a képre?????
- állandóan fejleszteni szükséges a tudásodat, ismereteidet a beszerezhető objektívpark és egyéb kiegészítők technikai jellemzőinek, használhatóságának, és árának a legfrisebb adatokat tartalmazó tájékozottság miatt.
Hülyeség. A fotózáshoz szükséges tudás egyrészt nem gépfüggő, másrészt nem kell egy jó fotó elkészítéséhez tisztában lenned azzal, hogy az X gyártó új objektíve milyen paraméterekkel redelkezik...
a DSLR gépek bonyolultabb felépítéséből adódóan, a meghibásodás valószinüsége nagyobb, az esetleges javítás pedig drágább
Igaz. De ez alapján Te se menj ki az utcára gyalog vagy autóval, mert statisztikailag sanszosabb, hogy valami bajod lesz, mintha repülőre ültél volna...
Ha esetleg késöbb gépet szeretnél cserélni, a beszerzett kiegészítők miatt ugyanazt a márkát kell választanod, vagy el kell viselned a jelentős anyagi veszteséget, ami nem kis összeg, ha az összértékből indulunk ki
Sokkal kevesebben váltanak rendszert, mintahányan lecserélik a kompaktjukat, mert nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket...
nekem ne próbáljátok bebizonyítani, hogy nem így van...
Akkor egy cseppet se vagy fafejű, igaz?:)))
Én se vagyok egy könnyű eset, de eszembe se jutna olyat mondani, hogy engem észérvekkel _se_ lehet meggyőzni...
Üdv.