Vigado 2003 feb 6 -2.
Ugyanis a gyermekeink már tudni fogják, hogy a hagyomány attól lesz, hogy folytatjuk, és nem attól, hogy magyarázzuk. Kedves barátaim! A bőség zavarával küzdök. Amikor önök meghívtak ide, azonnal égni kezdtek a telefonvonalak, és számos jóakaró barát, tanácsadó hívott föl, hogy a lelkemre kösse, miről kell feltétlenül beszélnem. Sőt, mi több, a mai napon már a túloldalról is át-átszóltak, sajtótájékoztatót tartottak, és megrendelték azokat a kérdéseket, amelyekről szerintük nekem ma itt beszélnem kellene.
Csak röviden az általuk javasolt témák összefoglalója. Kérték, hogy beszéljek a jobboldal belső válságáról. A szándékosan veszélyeztetett európai uniós népszavazásról. Arról, hogy a MIÉP bázisa és gondolkodásmódja miképp került többségbe már a Fideszen belül is. Ha nem minden érthető, az nem azért van, mert pontatlanul olvasnék. A Medgyessy-kormány munkájának értékelését is vegyem figyelembe, de az jó legyen, mindenképpen beszéljek a jóléti fordulatot megalapozó intézkedésekről.
Én inkább a régi tanácsot fogadnám meg, és nem arról beszélnék, amiről másoknak van mondanivalójuk, hanem inkább arról, amiről én tudok, talán tudok néhány érdekes szót szólni. Ezért a mai összejövetelünk alkalmából engedjék meg, hogy megosszam önökkel a gondolataimat a háborúról és a békéről, az európai uniós csatlakozásról, az őszinteségről és az egyenes beszédről, a nyelvről és a szabadságról, majd ha önök még bírják, akkor néhány szóban hazánk közállapotairól, és ha önök is bírják és én is bírom, akkor a polgári politika előtt álló feladatokról. Nincs ok pánikra, rövidebb lesz, amilyennek tűnik, kedves barátaim.