Cirfandlia Creative Commons License 2006.01.12 0 0 393

Hétvégén én is fejtettem a chardonnay-t. Fejtés előtti hordómintaként többen többször kóstolták már, meg is énekelték a boros fórumban a MA.-ban.

Savak nálam is határozottak, de fogyasztáskor ha kicsit melegedik a bor sokkal harmonikusabbá válik. (mondjuk ez természetes :)

Mostantól kétféle módon "érlelem"; a szerednyeiből átkerült 136 liter a gönci hordóba; a maradékot az acéltartályba tettem. Ebben tisztulást, minimális savkiválást várok (a mostani hideg segít), mást nem;  a másik tételnek reményeim szerint ad a hordó egy érintést még. (A használt 210 literes szerednyei nem igazán "fogta meg" a bort.) Tavasszal elviszem laborba, kiváncsi vagyok a paraméterekre.

 

Rambo:

 a musinál nem értem ezt a színt! Vöröses szín a forralástól? Karamellizáltad, vagy mitől lett olyan? (A cserszeginek tud lenni néha pirkadtas színe a feldolgozástól is...)

A savakra nálad is javaslom a "hideghatást" jópár tized ki tud válni a borból, de az inkább borkősav - ami majd szépen kiül a tárolóedényekre. :)

Nem gondolom, hogy ízhiba lenne az újhordó csipetnyi jelenléte a borban; az sokkal inkább jelleg mint hiba!

Fejtés után mibe tetted a bor(oka)t, maradtak hordóban? Kisebb-ben vagy összefejtve, ugyanakkorában?

Előzmény: RAMBO (389)