Na igen. Van a szimpla cigizés és a van a dohány élvezete. Én az esetek döntő többségében és persze életmódomból adódóan cigizek. (Sajnos.)
Van ebből is kétféle. Első eset, mikor a nikotinéhség miatt gyújtok rá és van a másik, mikor az ízre és a tevékenységre van szükségem. Ez utóbbi általában a komolyabb koncentrációhoz szokott kötődni.
A szivarhoz nem igazán értek, így tapasztalat barátom útmutatásait szoktam követni, pláne a megfelelő kiválasztásában. (Nem is akarok benne elmélyedni, mert meg akarom őrizni az "elcsábítottság"-érzetet, ami minden alkalommal meglep, mikor szivarozom.
A dohány hatása mindig ugyanaz, bármilyen formában is szívod. A pluszt az ízek adják. Az ízeket meg a keverék íze+maga a pipa+a szívás technikája(+a pipázó ízlelése).
Kis magyarázat:
Latákia:
Sötét színű arab dohány. Tisztán nagyon kevesen fogyasztják. (Kábé azért, mint az iszonyat büdös sajtokat is.) Én se kedvelem, csak keverékben, ami erre van alapozva. Ha jól ég, akkor kellemes, kicsit szivarra emlékeztető füstös íz kombinálódik a kakaóivás utáni ízzel. (Bár ez utóbbi csak nagy odafigyeléssel vehető észre, de ez a titok.)
Virginia:
A szőkedohány. Kicsit édeskés, finom lágy íze van. (Rosszul használva viszont csípős és büdös.) Amerikai származású. (Kábé Marlboro a papír íze nélkül.)
Cavendish:
Ez egy eljárás. Általában virginia (vagy valamilyen más alapdohány) dohány valamilyen ízesítőanyaggal történő kezelését jelenti, és még persze sok mást a gyártással kapcsolatban. Kevés cég csinál jót ebből. (És sok nagyon gagyit, mert sokan hisznek az illatnak a zacsi kinyitása után.)
(A fentieken kívül sok más típus is van, de ezt nem részletezem már, mert asszem már így is OFF ez a szöveg...)