mitcsenkov Creative Commons License 2006.01.10 0 0 63
Ha beleszólhatok...
Ez már részben azt a kérdést veti fel, hogy mi értelme, célja van egy értékelésnek?
Az alapján szeretné a fotós a saját képét egy abszolút skálán elhelyezni a jó és a rossz között az őt megillető helyen?
Most ne kezdjünk bele abba, hogy van-e abszolút skála... bár nehéz megkerülni.

Másról nem tudok beszélni - én tudom, hogy egy értékelésnek két esetben örülök igazán.
Az egyik, ha tanulok belőle. Mert olyan dologra hívjam fel a figyelmem, amit magamtól nem láttam igazán világosan, de elolvasva jött a "ja, tényleg..." Akár technikai trükkről, hibáról, lehetőségről van szó, akár témaválasztásról, témához választott technikáról, stb, stb.
A másik, ha azt látom, hogy valaki elgondolkozott rajta. Mondhatnám elmélyedt, komolyan megnézte a képet. És utána leírta, hogy én is tudjam, mit váltott ki belőle. Néhány értékelésedet elolvastam, számomra erősen az utóbbi kategória - és azt hiszem, ilyennek nagyon tudok, tudnék örülni.

A dícséret, amennyiben egy "szép kép, 5" - nyilván nem tesz szomorúvá, de nem egy mélyről jövő, mélyre ható öröm...
Ha már azért dícséri meg a képet, mert valami olyat fedez fel benne, amire én is gondoltam a kép elkészítésekor, egy picivel örömtelibb: azt jelzi, más számára is érthető. És nem pl. csak belemagyarázás a részemről.
És mindehhez vegyük hozzá, hogy egy véleményből természetesen nem fogom azt a következtetést levonni, hogy ez akkor teljesen, mindenki számára nyilvánvalóan ilyen vagy olyan. (Igazából ilyet akárhány értékelésből sem szeretnék...)
Előzmény: Aureliano Buendía (62)