Teljesen egyetértek az előzőekben kifejtett nézeteiddel. Egyedül a műanyagburkolat kapcsán gondolom azt, hogy rejthet azért jó optikát (bár az én gépemen pl. fémfoglalatos- de van szerintem jó műanyag foglalatos is)
Az analóg kérdésre visszatérve, egy barátom mesélte, hogy pl. sok orvosi kísérletnél nem használnak digitálist fényképezőgépet (itt spéci fényképezőgépekre kell gondolni, ami mikroszkópról készít felvételt), ugyanis a digitális "kipótolja, színezi" a bizonytalan pixeleket ami félrevezetheti a kutatókat. Szeretném hangsúlyozni, hogy nem magyar kutató, hanem a világ legjobban felszerelt laborjában dolgozó mondta ezt (szval ott van pénz). Igaz, biztosan sok az ellenpélda is, a felhasználási területtől függően
Summa summárum, professzionális felhasználóknál is sok helyen még a film a nyerő - és akkor még nem is beszéltem a művészi, sajtó, reklám stb. célú közép- és nagyformátumról...
A távmérős gépek - csak hogy visszatérjek a topic témájához - viszont manapság úgy tudom kizárólag amatőr gépek - és itt persze az amatőr nem szitokszó vagy lenéző jelző akar lenni, éppen ellenkezőleg. Egy biztos, én még nem találkoztam az utcán olyannal, akinek távmérős gép lógott volna a nyakán, szóval ritka madár, aki ilyet használ...
Azt tudom, hogy leicát használsz, ami viszont valóban olyan mint egy ékszer, nem is érdemes máshoz hasonlítani. Bár én kicsit tojnék is, hogy mi van elhagyom vagy ilyesmi. Sajnos emiatt egyelőre még nem kell aggódnom ;)