Kedves Balu!
"Végre valaki bevállalta a tömeg alapszintű oktatását:-)"
Eheheh :-)))
Kedves aimer!
"Nem a közszférában dolgozom, tehát nem te termeled meg a béremet..."
Ezért vázoltam fel a versenyszférában dolgozó alkalmazottak esetét. :-)
"Azért, én keményen megdolgozom, nem könyöradományként kapom..."
Elhiszem!
"Az, hogy egy vállalkozó mit fizet, és mit nem, azzal teljes mértékig tisztában vagyok..."
No, ebben már nem vagyok olyan biztos (lásd lent).
"A magáncégek alkalmazottaitól is keményen le van vonva az adó, azt nem a vállalkozó fizeti."
Hát akkor ki a szösz? :-) Te mész be havi rendszerességgel befizetni, vagy a vállalkozód? Te felelsz a teljes vagyonoddal a köztehertartozásért, vagy a vállalkozód?
"Az, hogy a vállalkozók teljes vagyonukkal felelnek a dolgokért, az csak leírva van így, ugyanis én még nagyon kevés olyan vállaalkozóról hallottam, akitől adócsalás miatt kobozták volna el a vagyonát...."
Jaj. :-) Össze tetszik keverni az adócsalás fogalmát (ami büntetőjogi kategória) a köztehertartozással. Adót úgy csalsz, hogy eltitkolod a bevételeidet, esetleg hamis bizonylatokkal feded le a nyereségedet stb... Köztehertartozásod meg lehet BTK-ba ütköző bűncselekmény elkövetése nélkül is, például úgy, hogy csődbe jut a vevőd, vagy egyszerűen csak nem fizeti ki a számládat és emiatt te sem tudod fizetni az államnak az alkalmazottaid bére utáni közterheket. És ilyenkor az állam behajtja a tartozást úgy, ahogy tudja, akár eldobolja a házadat is a fejed fölül. Szóval maradjunk annyiban, hogy adót ténylegesen az fizet, aki be is fizeti az államkasszába és aki felel azért, hogy az állam megkapja a részét. Te alkalmazottként csak segítesz a vállalkozódnak abban, hogy kitermelje a béredet terhelő közterheket, a befizetésük miatt azonban semmiféle felelősséggel nem tartozol, bármilyen gáz esetén mosod kezeidet, miközben azzal legyezgeted a hiúságodat, hogy adófizető vagy. :-)
Boró