balacy Creative Commons License 2006.01.06 0 0 1368
A holdév-alapú számításból, ami 360 napos.

? egy holdev hany db. hold-nap (honap) 12 ha igaz. egy hold-nap pedig 27nap7o43perc meg egy kicsi. Ez nem ad ki 360napot.

A zsidok 29-30napos honapot hasznaltak, ami szinten nem ad ki 360-at, hiaba adtak hozza 19eves ciklusban 7szer egy egy honapot. (3,6,8,11,14,17,19 evben). (nekik, az, hogy egy ev jelenthette azt is, hogy 353 vagy 385 nap.)

Akkor most hol van a 360 napos ev? Ami ugye ertelmetlen szam, mert sem a nap-evet sem a holdevet nem fejezi ki.

Van egy számomra bonyolultnak tűnő módszer, amivel át lehet számolni a mi rendszerünkre.

Hat az egesz bizonyitas elegge bonyorultra sikerult... Tobb korrekciot is hasznalnak, hogy napra pontosan kijojjon az eredmeny. Ami ugye nem biztos, hogy jo.

Ráadásul ott is van valami + nap, az okosok szerint nagyon precíz eredményt lehet ezek figyelembevételével kapni

Par oldalt elolvastam a temaban, a levezetes logikus. Csak az alapjat nem ertem: miert 360 nap az ev. Sehol nem talalom azt, hogy pld. azert mert akkoriban azt hasznaltak, csak azt az allitast latom, hogy a profetai ev 360nap, de indoklast nem. (itt es most azt is el tudom fogadni, hogy a Biblia allitja, hogy 360nap)

A prófétai év a kornak megfelelő számítás volt, ha jól tudom, nem csak a bibliai ítók, hanem más kortársaik is használták. Szóval "prófétai" lenne a helyes...

Kik hasznaltak? A zsidok nem. Az egyiptomiak sem. Es miert hasznaltak volna? volt rendes evuk, amit mindenki mas hasznalt. miert kellett volna egy profetai evet kitalalni, amikor az szamolasra alkalmatlan lett volna? Foleg akkor ha nem egy-ket evre elore josoltak, hanem 4-500ra, ahol a 365 es a 360 kozti eltolodas mar tobb evnyi elterest ad.
Előzmény: upi2000 (1339)