Az írástörténetet illetően pedig még nagyobb a bizonytalanság az akadémikus "tudományban", ezért maradjunk inkább a tényeknél.
szarmata: Sajnos én az írástörténet vizsgálatakor mindkét oldal részéről igen nagy bizonytalanságokat látok!
Sokszor kissé erőltetettnek tűnik mindek bekarcolt, esetleg utólag megkaristolódott felület feltétlen elolvasása...
provó: Valóban sok a hibás olvasat.
szarmata: A hun korból pedig abszolut nem meggyőző az általad felhozott rovásemlék(ek)!
A fibula - ha egyáltalán hun kori, én a fénykép alapján nem mondanám, ráadásul a cikádákhoz valymi kevés köze van - egyszerűen díszített lehet, amit nem valószínű, hogy írásnak szántak...
provó: Nem fibula, csak ruhadísz, vagy jelvény. A felső felirat írás jellegét (éSZAK)az bizonyítja, hogy az alsó részen az északi sarkon elképzelt világhegy rajza van négy "s" (sarok) betűből kialakítva.
szarmata: A tolna megyei súlyok rómaiak! Hogy jönnek ide a hunok??
provó: Az elsőként közlő régész, Soproni Sándor szerint római kor utáni, periférikus súlyhasználatról van szó. Ez pontosan megfelel a hun, vagy az avar kornak.
szarmata: Keszi Dénesné??? Mióta magyar eredetű a Dénes név?? Ha jól tudom egy görögből eredeztethető nemzetközi név... Jelentése Dionüszosznak ajánlott.
Ha megnézed a korabeli hun személyneveket, ill. a 9. sz-tól ismert magyar névadási gyakorlatot, nem igazán találkozol vele!
Ráadásul a -né utótag egy egészen újkori fejlemény!
provó: Az olvasat pontos jelölése: "KeSZi DéNeSNé", ami azt jelenti, hogy a magánhangzók tetszőleges másikkal helyettesíthetők.
Tehát elvasható "KéSZ a DioNüSZiaNa"-ként is, erről a dionüsziánáról pedig már volt szó, éppen a Kis Szkítiába menekült hunok területén 470-ben született szerzetes kapcsán.
Alinei pedig az etruszkoknál találta meg a -né utótag párhuzamát, azaz akár 3000 éves is lehet. De ez csak megjegyzés, amely az olvasatom szempontjából nem perdöntő, mert én is túl modernnek érzem a Keszi Dénesné olvasatot.