üdv rovó!
provó: "Ugyanezt a jelet (a körbe zárt pontot, ami a Nap jele) ismerik a prekolumbián indiánok is, azaz az indián bevándorlás időpontjától függően kb. 12 000 - 30 000 éves jel lehet Amerikában is "
Köszönöm a linket az indián írás és az egyiptomi írás lehetséges kapcsolatairól: http://www.science-frontiers.com/sf088/sf088a01.htm
drfp: "Szóval nagyon úgy néz ki hogy Amerikát Kolumbusz előtt "felfedezték" a vikingek, kelták, líbiaika, az egyiptomiak, stb. Ezeknek a népeknek az írása hatással lehetett az indián írásokra. Vagyis nem feltétlenül a 12 000-30 000 éves közös szétvándorlás előtti hagyatékról lehet szó."
Érdekes gondolat, de nézzük, megállja-e a helyét a további szempontokkal szemben!
Amerika benépesedéséről általában azt fogadják el, hogy az Szibériából történt. Ezt támogatják a genetikai, néprajzi stb adatok is. Gondolom, egyetértünk abban, hogy aligha képzelhető el, hogy az egyiptomiak, libiaiak eljutottak volna Szibériába s azon keresztül Amerikába. Ezen az úton azonban minden további nélkül eljuthattak azok az írásjelek Amerikába, amit ez a link felsorol (csak jóval az egyiptomiak megszületése előtt).
Azaz ugyanannak az Éden területén használt kőkori jelkészletnek a jelei megmaradhattak a Közel-Keleten is (ez jelenik meg az egyiptomiaknál); meg eljuthattak Amerikába is Szibérián keresztül (s ez jelenik meg az indiánoknál). Mivel ez az út könnyebben bizonyítható (például a kínai jelpárhuzamokkal), ezért én ezt tekintem hihetőbbnek.
Azt, hogy az egyiptomiak eljutottak-e az Atlanti-óceánon keresztül Amerikába, korántsem lehet általánosan elfogadott hipotézisnek tekinteni. Csupán a jelek azonosítására nem lehet építeni egy ilyen hajóutra vonatkozó elméletet (ahhoz világos korabeli feljegyzések kellenének az útról, mert írásemlékekre aligha számíthatunk az Atlanti-óceán közepéről).
Az egyiptomi és indián jelek azonosságát ugyanis másként is lehet magyarázni.
Arról lehet szó, hogy a honlap szerzője észleli a jelhasonlóságokat, de nem meri megkérdőjelezni az írás kialakulásáról általában tanított közhelyeket, mert nem ért az írástörténethez.
Inkább azt feltételezi(?), hogy az egyiptomiak elhajóztak Amerikába, mint hogy az írás 50 000 éves eredetére gondoljon.
Abban egyetértünk, hogy ezek a jelek (a többivel együtt, amit eddig senki sem mért fel) genetikusan összefüggenek. S az a kérdés, mi ennek a magyarázata? A kőkorban vitték Amerikába, Szibérián át gyalog; vagy az ókorban hajóval az Atlanti-óceánon át?
Én minden erre vonatkozó adatot szívesen veszek, mert engem érvekkel és adatokkal meg lehet győzni.
De hol vannak itt az útvonalra vonatkozó adatok és érvek?